Like før klokken fire i ettermiddag ble mannen løslatt. Han ble pågrepet under en politiaksjon i Ogndal tidlig onsdag morgen og har siden vært i politiets varetekt. Mannen er siktet for å ha importert kjemikalier og fremstilt ulovlig sprengstoff.

Politiadvokat Kåre Svepstad (bildet) sier mannen har samarbeidet med politiet og at de tror på hans forklaring-

- Vi anser at vilkårene for varetektsfengsling ikke er oppfylt. Men det er ingen tvil om at han har innført kjemikalier og laget sprengstoff, sier Svepstad.

Skal møte klienten

Mannens forsvarer, Anders Kjøren, har fortsatt ikke møtt sin klient etter løslatelsen når Adresseavisen snakker med ham torsdag ettermiddag. Han har tidligere bekreftet at mannen har erkjent å importere kjemikaliene, som er brukt til å lage eksplosiver. I sin forklaring har klienten forklart at han blant annet handlet på ebay og fra flere land

- Det er ikke ulovlig i seg selv å importere kjemikaliene. Det kan være straffbart å blande dem. Men min klient lar oss ta oss av jussen omkring det å bruke dem slik, sier Kjøren.

Mannens forsvarer, Anders Kjøren, sier hans klient innrømmer å ha importert kjemikalier, men at det i seg selv ikke er ulovlig. Foto: LEIF ARNE HOLME

Internasjonalt avtaleverk

Bakgrunnen for politiaksjonen og pågripelsen var at Kripos hadde oppdaget at mannen ulovlig hadde innført komponenter som kunne brukes til å lage sprengstoff. Forsvareren har opplyst til Adresseavisen at det var en melding fra britiske myndigheter til Kripos som utløste aksjonen, ved at de informerte lokalt politi

Kommunikasjonsrådgiver Axel Due i Kripos bekrefter dette. Han viser til at Kripos har rollen som  nasjonalt kontaktpunkt (NKP) for mottak av meldinger om mistenkelige transaksjoner, betydelig og uforklarlig svinn og tyveri av utgangsstoffer for eksplosiver. Dette er en funksjon som Kripos har gjennom et felleseuropeisk regelverk.

- Vi får hele tiden inn informasjon om det som oppleves som mistenkelig aktivitet/ transaksjoner eller forsøk på transaksjoner som inneholder utgangsstoffer for eksplosiver. Vi har fagfolk som vurderer denne informasjonen. I dette konkrete tilfellet førte informasjonen vi mottok til at vi anmeldte saken og sendte anmeldelsen til Trøndelag politidistrikt , skriver han i en e-post til Adresseavisen.

Kunne brukes i selvforsvar

Den pågrepne mannen er siktet for brudd på straffelovens paragraf 188. Denne paragrafen omhandler uforsiktig omgang med skytevåpen eller eksplosiver samt å framstille ulovlig sprengstoff som kan sette liv og helse i fare.

Mannen har forklart til politiet at han mens han bodde et annet sted i Norge, var i kontakt med et kriminelt miljø, som han opplever som truende. Han skal derfor ha laget og klargjort sprengladninger for å kunne bruke dem i selvforsvark opplyste etterforskningsleder Leif Gundersen ved Steinkjer politistasjon til Adresseavisen før sprenglegemene ble detonert på eiendommen.

Den siktede har bodd i Ogndal i noen måneder. Han leier eiendommen av en mann bosatt i Trondheim. Folk i nærområdet har imidlertid hørt mannens sprengningsaktivitet.

- Håper på rask avgjørelse

Torsdag jobbet politiet med å gjennomgå mannens datautstyr. Under ransakingen på eiendommen i Ogndal er det gjort flere funn som politiet tok beslag i i tillegg til de to bombene som ble sprengt på eiendommen.

Blant funnene er mer kjemikalier som kan brukes til å fremstille eksplosiver. Svepstad sier de ikke er sikre på hvor store mengder sprengstoff det kan brukes til å lage.

- Omfanget må vi få sakkyndige til å vurdere for oss, sier han.

På spørsmål om det dreier seg om ekspertise fra Kripos' side, svarer han bekreftende.

- Vi har tro på at vi relativt raskt kan få avgjort denne saken. Det er ikke snakk om en sak der det gjenstår mye etterforskning og etterarbeid, sier han.