Tirsdag denne uken kom en rapport fra den norske ambassaden i Teheran som slår fast at de iranske myndigheter pisket Leila Bayat (38) med 80 piskeslag etter at hun ble tvangsreturnert til landet fra Norge 8. mars i år. Fredag var Bayat igjen tilbake i Norge etter innsats fra hennes advokat og den norske ambassaden, melder TV 2.

Rapport fra den norske ambassaden i Teheran er klar: Leila Bayat (38) ble pisket. Foto: Privat

Les også: - Jeg er kjempeglad

Nå ønsker SVs Karin Andersen en full gjennomgang av praksis i asylsaker der mennesker blir returnert til tortur.

Les også: Steinkjer-kvinne skal ha fått 80 piskeslag i Iran

– Denne saken og andre som er avdekket, må føre til at en går gjennom praksis. Det må bli slutt på den blinde troen på at utlendingsmyndighetene aldri gjør feil, og regjeringen og flertallet må innse at det trengs endring for å ikke sende folk til tortur og kanskje død, sier Andersen i en kommentar.

Knusende rapport

Bayat søkte asyl i Norge i 2009 på bakgrunn av å være rettsforfulgt i Iran. Ambassaden fastslår i rapporten at dommen Bayat la ved i asylsøknaden sin i 2009, var ekte. I tillegg konkluderer ambassaden med at alle dokumenter Bayat har lagt fram som bevis for at hun ble torturert med 80 piskeslag etter returen, er ekte.

Les også: Leila Bayat i møte med den norske ambassaden

Straffen ble utført 19. september, og fem dager senere, etter at TV 2 hadde vist video og bilder av skadene, ble hun invitert til møtet i ambassaden.

Etter ambassadens rapport har hennes advokat jobbet med Utenriksdepartementet, ambassaden i Teheran og Utlendingsnemnda (UNE) for få Leila ut av Iran og tilbake til Norge fortest mulig. Årsaken var at man fryktet at iranske myndigheter ville hindre henne i å reise ut.

Les også: Samboeren til Leila Bayat i Steinkjer: - Hun er lei seg og gråter mye

Flere menneskerettighetseksperter mente også at hun sto i fare for å bli ytterligere straffet av myndighetene siden hun sto fram og viste bildene.

Krever oppvask

Andersen krever også en full oppvask om hvordan konklusjonen om at Bayats dokumenter var falske oppsto og hvem som hadde ansvaret for en så fatal feil.

– Fakta må på bordet, og Sylvi Listhaug må komme med endringer som sikrer at dette ikke skjer igjen, krever Andersen.

Justis- og beredskapsdepartementet vil fredag ikke kommentere denne saken.

– Departementet kan ikke kommentere enkeltsaker, annet enn å si at faren for forfølgelse eller umenneskelig behandling ved retur til hjemlandet er det sentrale temaet i asylvurderingen til utlendingsmyndighetene, skriver kommunikasjonsrådgiver Andreas Skjøld-Lorange i Justis- og beredskapsdepartementet i en melding til NTB.

Skjøld-Lorange opplyser at saken er til behandling i Utlendingsnemnda (UNE) som undersøker hva som har skjedd og hvorfor.

Dommen med piskeslagene ble Bayat idømt i 2009 fordi hun hadde drukket alkohol.