Vinmonopolet har bestemt seg for å åpne tolv nye butikker neste år. Seks av butikkene kommer i kommuner hvor det ikke er pol fra før.

– Vi ønsker å åpne en god miks av små og mellomstore butikker neste år, sier Lars Sogn, som er fungerende sjef i Vinmonopolet.

Seks kommuner får sitt første pol: Lebesby, Bø, Inderøy, Fusa, Flå og Råde. De øvrige legges til Karmøy, Stavanger, Kløfta, Bærum og Oslo. Hovedstaden får to nye butikker.

De nye butikkene vil styrke Vinmonopolet, mener helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

– Det er ønskelig at alle i Norge skal ha så lik tilgang til Vinmonopolets tjenester som mulig. At det etableres pol i kommuner som i dag ikke har vinmonopol, vil føre til et bedre tilbud til befolkningen, sier Høie.

– Vinmonopolet er et av de viktigste virkemidlene vi har i alkoholpolitikken, derfor er det viktig å styrke Vinmonopolets posisjon, sier han.

Ved utgangen av 2015 vil Vinmonopolet ha 315 butikker. Med dette vil 91 prosent av befolkningen bo i kommuner med eget Vinmonopol, mens 96 prosent av befolkningen vil bo nærmere enn 30 kilometer fra nærmeste Vinmonopol.

Fem av de nye butikkene vil bli «Kategori 1»-pol. Dette er en ny type småbutikker for kommuner hvor det ikke er stort nok kundegrunnlag for et ordinært vinmonopol.