Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre bekrefter overfor Levanger-Avisa at Jørstad blir deres kandidat som vararepresentant til den prestisjefylte komiteen. Det ble bestemt i stortingsgruppas møte onsdag ettermiddag.

Jørstad overtar dermed plassen til Sverre Lodgaard, tidligere direktør i Norsk Utenrikspolitisk Institutt. Det er dessuten bestemt at Arbeiderpartiet renominerer Thorbjørn Jagland som medlem.

Kan tilføre mye

Ap-lederen sier til avisa at han har fulgt Tone Jørstads arbeid ved Falstadsenteret gjennom flere år. Han er imponert over det de har fått til på Ekne, og trekker særlig frem den internasjonale sida hvor Jørstad og Falstadsenteret har kunnskaper som han anser viktig i et slikt verv.

- De har arbeidet systematisk med forskning og har et bred internasjonalt kontaktnett mot lignende minnesteder i mange land. I nobelkomiteen kan hun bringe inn erfaring og utsyn som supplerer mye av kunnskap som i dag ligger i komiteen, sier Jonas Gahr Støre.

Ble overrasket

Tone Jørstad sier hun er overraske over utnevnelsen

- Det oppleves overveldende og er selvfølgelig kjempehyggelig, sier hun og fremholder at det er viktig og gledelig at man går ut i distriktet for å finne verdige kandidater til et likt verv.

- Dette er en voldsom anerkjennelse for jobben vår. Vi har gjennom åra lagt stein på stein for å bygge bredde i vårt engasjement, og har forsøkt å ha blikket ut av Norge. Det er hyggelig at det blir lagt merke til, sier Tone Jørstad.