- Han har vært litt tuillåt oppi der ja, sier underentreprenør Jan Lyng, og sikter til en bever som har drevet hogst på grenseveien, fylkesvei 72, mellom Verdal i Sverige denne høsten.

Feller på veien

Lyng har siden 1. oktober hatt beredskapsansvar for brøyting og strøing langs veien. Selv om han ikke har sett selve dyret, har han registrert aktiviteten.

Veidekke har operatøransvaret langs fylkesvei 72, og rydder opp etter beveren. De har hatt flere oppdrag i Verdal i høst.

- Problemet er at beveren feller trærne innpå veien. Vi må bare ta trærne etter hvert som den gnager. Beveren kan vi ikke gjøre noe med. Vi må ha fellingstillatelse for å skyte den, og det har vi ikke her, sier Frank Ertsås i Veidekke.

Felte tre over bil

En novembernatt for tre år siden fikk Namsos-kvinnen Aaslaug Tinglum en overraskelse da det plutselig smalt i bilen hun kjørte i Namdalseid. Det viste seg å være et tre med tydelige spor etter bevertenner i stammen, som hadde truffet bilen. Biltaket og bakluka fikk store skader av trefallet.

I Verdal er det enda en bever som herjer. Veidekke har nå fått fellingstillatelse på bever i Vera.

Verdalsbever nummer to

- Vi har et problem der med at beveren feller trær som tetter to stikkrenner langs fylkesvei 160. Vi har hatt seks-sju turer for å rydde opp der, bare i år, forteller Ertsås.

Foreløpig har verken entreprenøren eller Veidekke sett noe til beveren.

Beveren var i helga godt i gang med å gnage ned dette treet langs riksvei 72 mellom Inndalen og Vaterholmen i Verdal. Foto: Leif Arne Holme
Veidekke har måttet rydde tre fra veibanen etter at beveren felte det på riksvei 72. Foreløpig er det ingen fellingstillatelse på beveren. Foto: Leif Arne Holme