I det skraverte området vurderes det at det er middels fare for at et skred kan skje. Men hvis skredet skjer kan det få dramatiske konsekvenser. Foto: Rambøll Norge As

Alternativet til kommunen er enten at de dropper foreslåtte tiltak, noe som medfører at det må legges restriksjoner på ny byggeaktivitet i store deler av Hegramo, eller at de gjennomfører større tiltak, som innebærer store kostnader, for at bebyggelsen i området skal utvikle seg videre.

Fant kvikkleire i området

Grunnen til det er at menneskelig aktivitet i området kan framprovosere et stort skred.

Det kommer frem i en rapport Rambøll Norge AS har utarbeidet, på oppdrag fra Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE).

Bakgrunnen for utarbeidelsen av rapporten er at det ble funnet en kvikkleiresone nord for Hegra sentrum og øst for Hegra ungdomsskole da det i 2013 ble utredet ny barneskole i Hegra.

Denne sonen er naturlig avgrenset av en bekkedal i nord og i øst. I dette området er det i dag to skoler, en ny idrettshall, mange bolighus og flere gårder.

Foreslår å rive hus

Skal sikringsarbeidet gjennomføres, må fire hus rives, som følge av at terrenget senkes fire og en halv meter. Dette for å redusere belastningen på terrenget. Etter dette er gjort kan hus bygges opp på nytt i området og rundt dette. Da kan også ny skole bygges slik som planlagt.

- Ønsker vi å utvikle Hegramo som et livskraftig lokalsamfunn i framtida, må det gjøres tiltak. Hvis ikke så stopper utviklingen i Hegra, sier ordfører i Stjørdal, Ivar Vigdenes til NRK.

Ordføreren forteller til NRK at de er i dialog med de berørte huseierne.

- Vi har startet samtalene med beboerne i området, og det er med dyp respekt for dem vi fører dialogen videre, sier Vigdenes til NRK.

Flere tiltak

Det fremgår også av rapporten en skredhendelse også kan bli framprovosert av ytre påvirkninger som stor erosjon i bekkeløp og endringer i grunnvannsforhold.

I tillegg til å senke bakkenivået, er det også utarbeidet forslag til sikringstiltak, ved å flytte masser, heve bekkeløp og steinsette en bekk for å hindre erosjon.

Samtidig påpeker Rambøll Norge AS i rapporten at sikringstiltakene ikke er detaljprosjektert, og at det derfor må utføres supplerende undersøkelser, vurderinger og beregninger før tiltakene kan detaljprosjekteres.

På bakgrunn av dette varsler Stjørdal kommune at alle terrenginngrep i området ikke kan utføres uten at det skjer i samråd med geoteknisk fagkyndig.