Tall fra politiet i Nord-Trøndelag viser en økning i antall bevæpninger etter 22.juli-terroren. I perioden 2009-2011 ble det gjennomført 73 bevæpninger. I perioden 2012-2014 ble det gitt tillatelse til 108 bevæpninger. Dette tilsvarer en økning på 50 prosent, skriver Trønder-Avisa.

Lavere terskel for tillatelse

Politiinspektør Jan Birger Jacobsen ved Nord-Trøndelag politidistrikt mener at tallet for 2014 var spesielt høyt.

- I tillegg sluttet vi å telle i de periodene det ble gitt generell bevæpning. Da var jo politiet i utgangspunktet bevæpnet når det var behov. Det reelle tallet er dermed høyere, sier Jacobsen til Trønder-Avisa.

Politiinspektøren har likevel ingen forklaring på økningen av antallet bevæpninger, men mener at terskelen for å be om tillatelse til bevæpning kan ha blitt lavere de siste årene etter terroren.

- Tallene skyldes ikke noen endring i kriminalitetsbildet, så økningen kan være tilfeldig. Men det er også mulig at politifolk har blitt litt mer bevisst på sin egen sikkerhet, og dermed lettere ber om bevæpning i tvilstilfeller – for eksempel når de står overfor folk som er bevæpnet med kniv, sier Jacobsen til Trønder-Avisa.

Aldri løsnet skudd

Til tross for det høye tallet, påpeker han at politiet i Nord-Trøndelag aldri har løsnet skudd eller truet med våpen i løpet av 2014. Han understreker at våpenbruk er siste utvei for enhver situasjon.

- Da skal enten alle andre muligheter være prøvd først, eller alle andre muligheter være uegnede, sier Jacobsen.

Advokat Trond Peder Nilsen, fast forsvarer i Inntrøndelag tingrett, sier han er overrasket over de høye tallene.

- Det er ingenting i kriminalitetsutviklingen som fra mitt ståsted kan forklare tallene. Er dette riktig, så er terskelen for bevæpning i politiet senket, sier Nilsen til Trønder-Avisa.

Dersom terskelen er senket, mener han det er grunn til bekymring.

Bevæpnet under rettsaker

Advokat Christian Wiig er enig i at det av og til er nødvendig med bevæpning av politiet, men mener at en del av bevæpningen fremstår som unødvendig.

- Det jeg for tiden reagerer mot er at polititjenestemenn kommer bevæpnet som vitner i enkle rettsaker. Det burde ha vært en ordning der politiet hadde hengt fra seg våpenet før de går inn i rettsalen. Det virker lett komisk når de reiser seg opp og forsikrer på ære og samvittighet at de skal snakke sant når våpenet henger ved hoften, sier Christian Wiig til Trønder-Avisa.

Ifølge tall adressa.no har hentet inn hadde Sør-Trøndelag politidistrikt 211 bevæpningsordrer i 2014.