De to kontorene som får den største reduksjonen er Trøndelag og Hedmark/Oppland med henholdsvis 9,6 og 11,4 årsverk, opplyser Grethe Gynnild Johnsen, direktør for distriktsdivisjonen, til NTB.

– På bakgrunn av det omfattende kartleggingsarbeidet som har vært gjort i distriktsdivisjonen, har ledelsen i NRK tatt en beslutning som fører til at sju av 15 distriktsredaksjoner må redusere tallet på redaksjonelle medarbeidere, sier direktøren.

- Skal kjempe

Klubbleder Silje Kolaas ved NRKs distriktskontor i Steinkjer lover at de skal kjempe for kolleger som eventuelt må gå fra jobbene sine. I formiddag satt hun i møter hvor de ansatte fikk vite at 9,6 årsverk skulle bort i Trondheim og Steinkjer.

- Det er tungt. Jeg skjønner ikke hvordan vi skal få dette til. Alle gjør noe og står på som bare det hver eneste dag. Hvis vi skal kutte så mange årsverk blir det et dårligere tilbud til lisensbetalerne i regionen vår, sier Kolaas til adressa.no.

Kolaas opplyser at NRK nå vil tilby sluttpakker til de som ønsker det.

- Ledelsen vil også kartlegge de ansattes komperanse, og finne ut hvem som skal bli med videre i den nye organisasjonen.

Kolaas sier det skal kjempe for hver eneste kollega for å unngå oppsigelser.

- Vi er en stor bedrift og det finnes andre muligheter for de som bli overtallig, sier Klubbleder Silje Kolaas.

- Vant til omstilling i NRK

Regionredaktør Sigrid Gjellan lover at NRKs oppdrag ligger fast.

- Vi skal fortsatt publisere på radio og tv og lage nyheter fra hele regionen, men vi må endre måten vi jobber på, sier Gjellan til adressa.no.

NRK Trøndelag må kutte 14,6 årsverk hvor 9,6 årsverk er i redaksjonen. Til sammen kutter NRK inntil 40 årsverk i distriktsdivisjonen.

- Hvilke konsekvenser får dette?

- Det får selvsagt konsekvenser for tilbudet, men oppdraget ligger fast og vi skal levere de samme sendingene.

Gjellan er sikker på at de fortsatt skal klare å levere et godt tilbud til hele Trøndelag, men at det vil bli litt annerledes.

- Det har vært en omfattende prosess frem til nå. Det er selvsagt vanskelig for de ansatte.  Men vi er vant til omstilling i NRK og vi skal klare dette også, men det blir tøft, sier Gjellan.

Ikke ramme publikum

I en kronikk understreker Grethe Gynnild Johnsen at nedbemanningen i minst mulig grad skal ramme innhold til publikum.

– Vårt mål er å få til denne nedbemanningen og effektiviseringen gjennom åpne og gode prosesser. Jeg vil også understreke at NRK etter denne prosessen vil ha en minst like stor andel av våre samlede ressurser utenfor Oslo. Distriktskontorene og NRK Sápmi har i underkant av 1.100 medarbeidere – eller nesten 30 prosent av NRKs ansatte, skriver hun.

Skal kutte 300

Som følge av Stortingets vedtak om ikke å øke lisensen har ledelsen i NRK besluttet å redusere bemanningen med rundt 300 i 2014 og 2015.

– Dette er ikke mulig uten at det får konsekvenser for bemanningen i hele NRK. Derfor ble deler av det såkalte standardiseringsprosjektet i distriktsdivisjonen gjort om til et nedbemanningsprosjekt. Omstillinger og nedbemanning er krevende og vanskelig for dem som berøres. Samtidig er det nødvendig for å utvikle NRK til en mer fleksibel organisasjon som er i stand til å endre seg raskt. Her må også distriktsdivisjonen – som er NRKs bemanningsmessige største divisjon – bidra, skriver distriktsdirektøren i kronikken.