Prosjektet er kjent under navnet Sampol, og er en del av den store utbyggingen av et felles avlyttingssikkert sambandsnett for alle nødetatene her i landet.

Foruten representanter fra ledelsen i politidistriktet, vil gjester fra Direktoratet for nødkommunikasjon, Motorola, Frequentis og VHF Communication samt representanter fra politiets samarbeidspartnere innenfor redningstjenesten i Nord-Trøndelag være til stede under åpningen, som blant annet vil bli markert ved at politimester Trond Prytz går på lufta med det første oppkall.

Først ut i nord

Foreløpig vil Nord-Trøndelag være det nordligste fylket som tar det nye nødnettet i bruk. Ifølge Direktoratet for nødkommunikasjon skal alle landets politidistrikter være tilknyttet nettet i løpet av 2015.

Før sommeren skal Hordaland, Sogn og Fjordane og Sør-Trøndelag være på nett. Politidistriktene i Nordland, Troms og Finnmark vil ifølge kommunikasjonsrådgiver i Direktoratet for nødkommunikasjon, Morten Ellingsen, ta i bruk nødnettet i perioden september til november. De øvrige politidistriktene i landet har allerede tatt det nye nødnettet i bruk.

Nødnettdager i Trondheim

Tirsdag og onsdag neste uke arrangerer Direktoratet for nødkommunikasjon konferansen Nødnettdagene i Trondheim. Konferansen blir et av årets viktigste møteplasser for en diskusjon om nødnett og nødkommunikasjon i Norge.

Konferansen samler rundt 650 deltakere fra hele landet. Blant dem er justis- og beredskapsminister Anders Anundsen, frivillige organisasjoner, Motorola Solutions og andre leverandører, brukere fra helsevesenet, politiet og brannvesen og offentlige etater.

På konferanseprogrammet blir det blant annet presentert ny teknologi som skal håndtere økt trafikk over nødnettet, (TEDS) og systemer som sørger for sikker sammenkobling av smarttelefoner og talegrupper i nødnettet (WAVE). Dessuten får konferansedeltakerne en status for grensesamarbeidet med Sverige (ISI).

Fokus på sikkerhet

–Vi setter også fokus på sikkerheten i mobilnettene, og inviterer til debatt mellom Aftenposten, Norsk sikkerhetsmyndighet, Nasjonal kommunikasjonsmyndighet og Telenor. Vi prøver også å se inn i fremtiden om hva som vil bli aktørenes behov og tilbud i fremtidens nødkommunikasjonsløsninger, opplyser kommunikasjonsrådgiver Morten Ellingsen.

I tillegg til det offisielle programmet på scenen har Nødnettdagene også et stort utstillingsområde med masse aktiviteter, demonstrasjoner og presentasjoner.