Hvitfinnet steinulke er vanslig i Sverige, men uønsket i norske vassdrag. Nå er arten oppdaget i Tunnsjøen Foto: Tor G. Heggberget, NINA

- Vi finner ingen annen forklaring til spredningen, sier Tor G. Heggberget, seniorforsker og spesialrådgiver i Norsk Institutt for Naturforskning, NINA.

I fjor sommer oppdaget forskere fra NINA hvitfinnet steinulke i Tunnsjøen, opplyser instituttet på sine hjemmesider i dag. Denne arten er tidligere ikke registrert i Namsenvassdraget.

Brukes som levende agn

Frem til 2014 er arten registrert på kun tre steder i Norge, men arten er vanlig i Sverige. Det nærmeste tidligere funnet er i Lierne, der den ble oppdaget i 2008.

- Vi har kartlagt grundig de naturlige vannveiene. Det er ingen naturlig forbindelse mellom området der arten finnes i Lierne og der den nå er funnet i Tunnsjøen, forklarer Heggberget.

Dermed er det stor sannsynlighet for at den uønskede arten er spredt av mennesker.

- Vi har snakket med folk som bor i området og flere forteller at de har tradisjoner med å bruke denne arten som levende agn når de fisker laks eller ørret, sier Heggberget.

Trussel mot laksen

Spredning av fremmede fiskearter kan utgjøre en alvorlig trussel mot arter som hører til på stedet, og fiske med levende fisk som agn er forbudt i Norge. En av fordelene med Trøndelags vestvendte vassdrag er at de er artsfattige. Laks, ørret og røye dominerer.

- Jo flere arter som kommer inn i systemet, jo større konkurranse om ressursene i området. Hvis steinulken sprer seg vil den bli en konkurrent til blant annet namsblank, en unik lakseform som er helt spesiell for øver Namsen. Den arten har vi et spesielt ansvar for, sier Heggberget.

I tillegg til konkurranse, kan uønskede arter ha med seg sykdommer og parasitter når de kommer til nye farvann.

- Den eneste måten vi kan begrense spredningen på er informasjon. Det er umulig å kontrollere dette på noen annen måte, dermed er informasjon det eneste redskapet vi har, sier Heggberget som håper fiskere vil finne andre alternativer til agn i fremtiden.

Steinulka er en bunnlevende ferskvannsfisk som lever på steinbunn, enten i elver og bekker eller i strandsonen i innsjøer. Arten kan bli opptil 17 cm lang.

Tor G. Heggberget, seniorforsker og spesialrådgiver i NINA er bekymret for laksen i Namsenvassdraget etter at en uønsket fiskeart er oppdaget i Tunnsjøen Foto: jens søraa, Adresseavisen