Rundt 70 dyr skal hentes ut av fjøset og legges i en felles grav.

Fire personer fra Mattilsynet og en gruppe bønder starter den vanskelige jobben nå i formiddag. Det hele skal overvåkes av politiet, som også vil foreta tekniske undersøkelser på gården.

- Det blir en krevende jobb, sier avdelingssjef i Mattilsynet i Namdalen, John Bjarne Falch, til adressa.no.

Identifiserer dyra

Det er en møysommelig jobb som skal gjøres på Jøa. Det første handler om å identifisere dyrene.

- Vi må få identifisert dyrene og sammenholdt dyrene som er merket med listene i husdyrregisteret. Dette for å få orden på antall individer og hvilke type dyr som finness på gården, opplyser Falch.

Deponeres i felles grav

Samtidig med registreringen vil etter hvert husdyrrommet bli tømt og dyrene deponert i en såkalt epizooti-grav.

- Dette er en felles grav der vi behandler skrottene med ulesket kalk, en basisk løsning for å ha kontroll med komposteringen og forråtnelsesprosessen. Deretter blir de døde dyrene dekket til slik at de råtner bort i løpet av kort tid, sier Falch.

Bruker gassmasker

Det er manuelt og tungt arbeid som skal foregå i dag. Folkene som deltar i arbeidet vil ha på seg beskyttelsesutstyr.

- Det handler om å beskytte seg mot urenheter og vond lukt. Vi skal registrere det som finnes av døde dyr og få deponert de på en forsvarlig måte. Dette er en grisejobb, men vi er utstyr for å håndtere dette.

Mannskapene har lånt gassmasker av sivilforsvaret.

- Dette er kvalitetsmasker som beskytter oss mot lukt i husdyrrommet. De låner vi av fra sivilforsvaret. De har utstyr for slike hendelser.

Bønder stiller med maskiner

Det vil også bli brukt en del maskinelt utstyr når de døde dyrene skal fraktes bort. Flere bønder i nabolaget har organisert seg og stiller opp med utstyret som trengs.

- Dette er bønder med praktisk sans, og som er de beste til å få jobben gjort. Hele grenda stiller opp, sier Falch.

Bearbeider inntrykkene

Avdelingssjefen i Mattilsynet sier dette blir en tøff jobb for dem som deltar.

- Vi røver å ha rutiner på plass for dem som hjelper oss. Vi må være forberedt på det som møter oss og ha rutiner for hvordan vi skal håndtere inntrykkene i ettertid, sier avdelingssjef i Mattilsynet i Namdalen, John Bjarne Falch.