Det sier Kjetil Stormark, ansvarlig redaktør for nettstedet Hate Speech International, som har et nettverk av informanter i IS-kontrollerte områder i Syria.

Adresseavisen forteller nå historiene til de tre nordtrønderske konvertittene, som har reist til Syria for å slutte seg til terrorgruppen Den islamske staten. De tre, to menn og én kvinne, er meldt savnet av familiene etter at de i fjor forsvant fra hjemmene sine. De har opplyst at de befinner seg i Syria, hos IS.

Må gjennom rekruttskole

Stormark har ikke fått spesifikk informasjon om de tre nordtrønderne, men sier det vil være svært overraskende hvis mennene ikke har deltatt i terrorgruppens krigsinnsats. Han sier det forventes av mannlige rekrutter at de deltar i kamper, og at det normale er at de gjennomfører en slags rekruttskole på en måned eller mer.

– Jeg legger til grunn at de har fått en eller annen våpen- eller sprengstoffopplæring, og at de har hatt en aktiv krigsinnsats. IS er presset på personellressurser, og blant annet måtte gi opp kampen om grensebyen Kobane, sier Stormark.

Den ene av mennene fra Nord-Trøndelag, en 27-åring fra Levanger, skal ha blitt drept i Syria.

Trent til å krige

Stormark støttes av syriske Hassan Hassen, medforfatter av boken «Isis: Inside the Army of Terror». Han tviler på at en fremmedkriger fra Norge vil bli satt til å gjøre rørleggerarbeid, slik 27-åringen fra Levanger skal ha sagt. 31-åringen fra Verdal skal ha forklart at han drev med nødhjelp.

– Selv muslimske geistlige som skal holde prekener for krigerne, vil samtidig bli trent opp i krigføring, sier han.

– Redd for spioner

Kjetil Stormark sier at IS er svært bekymret for å bli infiltrert av vestlige spioner, og at rekrutter vanligvis må gjennomføre visse handlinger for å bevise sin lojalitet til organisasjonen. Konvertitter, som nordtrønderne, kan være nødt til å gå lenger enn andre for å få aksept.

– Nye rekrutter vil aldri slippe inn i den indre kjernen med en gang. Det er ganske typisk at de blir satt på prøve ved å måtte drepe noen. Hvis du viser at du er villig til å drepe, så vil du også oppnå tillit, sier Stormark.

Kvinner vil normalt bli satt til å gjøre andre oppgaver, selv om de også kan bli brukt som selvmordsbombere. Kvinner kan, iført burka, lettere komme nær mål som IS ønsker å angripe. En kvinne som har reist ned sammen med sin mann, og som blir enke, vil vanligvis bli giftet bort til en annen fremmedkriger, ifølge Stormark.

– Hun vil bli gitt til en ny mann, uansett om hun vil eller ikke, sier han.

Kontrollerer grenseområder

Grensen mellom Tyrkia er 80 mil lang, og IS kontrollerer store deler av den. IS-kontrollerte områder i Syria ligger bare en times kjøretur fra store tyrkiske regionbyer som Gaziantep og Sanliurfa. Derfra strømmer nye rekrutter over.

Stormark sier det er lett å finne kontaktpersoner til IS i de tyrkiske grenseområdene til Syria, og at det er en enkel og bortimot rutinemessig foreteelse å ta seg over grensen. Men han sier at IS gir spesifikke reiseråd, og at rekrutter ofte får beskjed om ikke dra direkte til Tyrkia fra sine hjemland. Hvis den tredje nordtrønderen dro direkte fra Norge til Antalya i Tyrkia, kan det tyde på at han ikke har hatt direkte kontakt med terrorgruppens rekrutteringsapparat.

– Det er også mulig at han har valgt å se bort fra rådene han har fått, eller at han ikke har hatt nok penger til å dra via et annet land. På den annen side: Hvis man ikke ser for seg en retur til Norge, så er det kanskje ikke så nøye hvor man drar, sier han.

Får egne hus

Ifølge amerikansk etterretning har IS en militær styrke bestående av opp mot 31 000 mann, hvor rundt 20 000 er utenlandske krigere fra rundt 90 land. Rundt 3400 vestlige personer er antatt å ha sluttet seg til IS.

Hassan Hassan sier det er lettere å slutte seg til IS enn andre terrorgrupper som Al-Qaida. Mens Al-Qaida krever at noen de har tillit til går god for deg, så har ikke IS de samme mekanismene. Det skyldes at nye rekrutter ikke får komme på innsiden av organisasjonen, ifølge Hassan. De sjekker ut folk både før og etter at de kommer til Syria, men de blir også holdt under oppsikt etter at de har sluttet seg til.

Men nye rekrutter som kommer til Raqqa i Syria, IS' egenerklærte hovedstad, vil få sin egen bolig. Huset kan være tatt fra innbyggere som har flyktet, eller som har motsatt seg IS. Der kan de bo med familie, hvis de har det, gå på markedet og leve som andre innbyggere.

– Hver måned får de pengestøtte fra IS, sier Hassan.