- Jeg har sett bildene flere ganger tidligere. Men med all lyden av krigshandlinger og rammen rundt her inne i tunnelen, blir det en veldig annerledes opplevelse. Ting kommer nærmere.

Det sier Wilhelm Jacobsen til Namdalsavisa som sammen med kona Janne hadde tatt turen fra Skage til tilfluktsrommet i Niels Bjørums gate for å delta på markeringa av at det i dag er 75 år siden tyskerne bombet Namsos.Det er særlig et bilde han kjenner godt. På bildet ser vi ryggen til en brannmann som går målrett mot et bombekrater i Namsos sentrum.

Stolt av bestefaren

– Originalbildet har hengt heime hos mor i alle år, ja det henger der fortsatt, og er av min bestefar Wilhelm Jacobsen, forteller Jacobsen.I tillegg til å være brannmann, var bestefaren også typograf og politiker. Han var ordfører i Namsos i 1925-26, og hadde styreverv i både skole og E-verk. Bestefar Jacobsen døde imidlertid av kreft under krigen, så Wilhelm som er født i 1954 fikk aldri møte mannen han er oppkalt etter. – Men han har i aller høyeste grad vært en del av oppveksten min. Alle voksne visste godt hvem bestefaren min var, og jeg fikk mye oppmerksomhet gjennom barne- og ungdomsårene. Jeg kjenner jeg er stolt over å være oppkalt etter ham, forteller Wilhelm og legger til.– Han var kanskje ikke motstandsmann, men han var i alle fall mot nazismen.

Bodde i brakke

Selv om han er født ni år etter at krigen var over, husker også Wilhelm ødeleggelsene.– Både mor og far opplevde at tyskerne bombet i stykker heimene deres. Etter krigen bodde vi i en brakke fram til jeg var seks år, forteller 60-åringen. Ekteparet Jacobsen var ikke alene i tilfluktsrommet. Flere hundre mennesker hadde møtt opp for å oppleve krigen i Namsos gjennom lyd og bilder.Først angrepet, så krigsårene før det hele avrundes med fredsfeiring 8. mai.Etter utstillinga i tilfluktsrommet, ble arrangementet avsluttet med foredraget «Da krigen kom til Namdalen».Det var fotograf og lokalhistoriker Martin Hågensen som holdt foredraget. Samme mann er også primus motor for de mange arrangementene som denne våren vil minne oss om bombinga 20. april 1940. Da han i går sa noen ord til alle dem som hadde møtt opp, var han langt fra sikker på hvor vellykket arrangementet ville bli.

– Det villeste

– Dette er noe av det villeste jeg har vært med på. Men hvis alt inne i tunnelen fungerer som det skal blir dette bra, sa han til publikum og åpnet dørene.Og publikums dom?– Dette var veldig bra. Med all lyden var det nesten som å være der, oppsummerer ekteparet Jacobsen.