Det er påvist smitte av Infeksiøs laryngotrakeitt (ILT) i et lite hobbyfjørfehold i Nord-Trøndelag. ILT er en smittsom virusinfeksjon som rammer luftveiene hos fjørfe.

- Fem dyr i besetningen har dødd så langt. Resten av besetningen vil bli avlivet i nærmeste fremtid. Avliving er et krav fra oss, sier Elisabeth Schei-Berg, veterinær i regiondirektørens stab i Mattilsynet Midt til adressa.no.

Hoster blod

Viruset skal ikke gi sykdom hos mennesker, men mennesker kan bringe smitten videre.

- Vi kan bære smitte på klærne, for eksempel etter at fuglene har hostet slim på oss, sier Schei-Berg.

Vanlige symptomer av viruset er nemlig hoste. Kjente tegn på utbrudd er rallelyder i luftveiene hos fuglene, og at de står med åpent nebb, lukkede øyne og utstrakt hals i forsøk på å puste. De rammede fuglene kan også hoste blod. Opplysningene er hetet fra Vetenærinstituttet.

- Smittestoffet er sterkt uønsket i kommersielt fjørfehold. Sykdommen er derfor listeført som en gruppe A-sykdom i Norge, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

Hobbybonden i Nord-Trøndelag hadde under 100 dyr i besetningen. Ifølge Schei-Berg er det foreløpig ingen indikasjoner på at andre dyrehold er smittet.

Har pålagt restriksjoner

For å forebygge smitte har Mattilsynet pålagt fjørfeholdet restriksjoner når det gjelder trafikk av fjørfe, personell og annet smitteførende materiale.

- Vi ønsker ikke at smitten skal spres ut fra dyreholdet påvist smitte, og har begrenset all trafikk som kan medføre dette, sier Schei-Berg.

Mistanke om at dyr er smittet må varsles til Mattilsynet.

- I dette tilfellet er det dyreeier selv som har varslet om syke dyr, slik han plikter å gjøre, sier Schei-Berg.

I Norge påvises ILT hovedsakelig i hobbyflokker.

Høy dødelighet

Schei-Berg sier det alltid er tøft for dyreeiere å avlive besetningen.

- Det er snakk om dyr de selv har kjøpt, avlet frem, stelt og tatt vare på. Det er helt klart tøft for eierne når situasjoner er slik at de må avlive, sier hun.

Ifølge Veterinærinstituttet kan dødeligheten av ILT være høy - opp i 50-70 prosent av besetningen. I de fleste tilfeller er det 10-20 prosent av besetningen som dør av sykdommen.

- Hvordan oppstår viruset?

- Fugler kan bære dette viruset uten at de blir syke. Vi ser at viruset vanligvis er knyttet til kjøp og salg av dyr. Ofte er det de nye dyrene i flokken som tar med seg smitten inn og smitter resten av flokken. Det kan også være at flokken bærer smitten, og at de nye dyrene blir smittet og syke, sier Schei-Berg.

Det finnes forebyggende tiltak bønder kan gjøre for å unngå viruset. Innkjøp av desinfiserte rugeegg fremfor levende dyr er er av dem.