De store produsentene i Nord-Trøndelag anslår at sesongen starter i slutten av juli.

- Det har gått bra med jordbæra, selv om det er bløtt og kaldt. Rundt 20. juli ser det ut som de sør i landet er ferdige med sin sesong, sier Morten Gustad i Sparbu.

- Håper på 200 tonn

Med 180 mål er han den største produsenten i Trøndelag. Gustad leverer bær til Bama, som forsyner butikker fra Norgesgruppen og Rema mellom Trondheim og Verdal.

Han har vært i kontakt med andre produsenter som leverer til Bama, og de sier også at jordbæra først er klar uti juli.

- Jeg håper å høste 200 tonn i år. Jordbærene har hatt en bra overvintring, og det kan ikke bli verre vær enn det er nå. Og det ser ikke ut til at det blir tropevarme, noe som heller ikke hadde vært bra.

Vanskelig å sprøyte

Mindre produsenter mener de vil være klare noe tidligere. Lars Arne Landrø i Lensvika anslår at hans anslår at hans jordbær er klare i midten av juli. Det samme mener Lars Viken fra Frosta, mens Roar Vold, hans kollega i samme område, sier at sesongen trolig starter rundt 10. juli.

Da adressa.no snakket med ham tidligere i juni, forklarte han at lite oppholdsvær har gjort det vanskelig å få sprøytet og gjødslet.

- Jeg selger alt selv, på torget i Verdal og Frosta. I år blir det høstet i underkant av 20 tonn, sier Vold, som dyrker 24 mål.

Kan forlenge sesongen

På Jåddåren i Steinkjer driver Erling Lervik og Olav Saursaunet dyrker jordbær i plasttunneler. De regner med å starte sesongen allerede til helga, skriver Trønder-Avisa.

- Målet er å selge mesteparten av dette fra vårt utsalg her på Jåddåren. Vi vil også selge bær fra boder fra torget i Steinkjer og Namsos. Dersom det er noe bær til overs da, går resten til Bama som distribuerer den ut til butikkene, sier Saursaunet til avisa.

adressa.no skrev om plasttunnelene på Jåddåren i forkant av fjorårets sesong, hvor det dyrkes ti dekar under plasttunneler. Den gang pekte Saursaunet på fordelen ved at sesongen blir forlenget, og at man dermed kan ta ut høyere priser.

Bærene berger også bedre under plast hvis det er mye regn, da de ikke blir bløte og råtner, slik bær på friland har lett for å gjøre hvis det er mye nedbør.

Jordbærbonde Morten Gustad i Sparbu regner med å høste 200 tonn i år. Foto: Leif Arne Holme
Erling Lervik og Olav Saursaunet dyrker jordbær i plasttunneler. Her er de fotografert i fjorårets sesong, da været var bedre. Foto: Jan Erik Roel