- Vi har vedtatt å bygge nytt kulturhus med Skanska som hovedentreprenør, sier styreleder Oddvar Vigdenes i Stjørdal Kulturutvikling AS (SKU).

Prisen på kulturhuset blir inntil 717 millioner kroner.

SKU AS' vedtak ble gjort mandag. Det var Trønder-Avisa som først omtalte saken. Tidligere i oktober forsøkte opposisjonen i Stjørdal kommune å stoppe nytt kulturhus.

Kuppet kommunestyremøtet

Mens ordfører Johan Arnt Elverum (Sp) var sykmeldt, snek Stjørdal Arbeiderparti og Joar Håve inn et benkeforslag i kommunestyremøtet i starten av oktober. De fikk flertall for å stanse arbeidet med det vedtatte kulturhuset.

Elverum ble fly forbannet og slo fast følgende i Adresseavisens papirutgave:

– Det blir nytt kulturhus på Stjørdal.

I tillegg til den sykmeldte ordføreren, gikk også varaordfører Ole Hermod Sandvik (H) hardt ut i media og karakteriserte vedtaket som ugyldig. Begge ba derfor utbyggeren om å fortsette arbeidet.

Dette falt ikke i god jord hos Joar Atle Håve (Ap) som klaget saken inn til kontrollkomiteen i Stjørdal kommune på vegne av Stjørdal Arbeiderparti.

I forrige uke konkluderte rådmann Kjell Fosse i Stjørdal med at vedtaket om å stanse kulturhusprosjektet var gyldig og etter loven.

Vil spare

– Ordføreren gikk langt utover sine fullmakter da han overkjørte vedtaket, sier leder Alf Kaspersen i kontrollkomiteen i Stjørdal kommune.

Selv om stoppvedtaket er gyldig, vil det ikke få noen reell effekt. Det er nemlig styret i aksjeselskapet som eier Stjørdal kulturhus som har myndighet til å bestemme om prosjektet skal stanses eller ikke.

Nå skal SKU AS ifølge styreleder Vigdenes bruke inntil halvannen måned sammen med Skanska for å finne penger å spare.

- Vi skal se på hele kostnadsnivået for å prøve å få ned totalkostnaden. Det vil gå ut på å gjøre ting enklere uten at funksjonsevnen til bygget forringes.

Samtidig som de vurderer hvor det kan spares penger skal SKU AS ut på pengejakt hos blant andre kulturdepartementet, næringslivet i Stjørdal og Nord-Trøndelag.