Arnekleiv har i flere tiår arbeidet i Stjørdalselva.

- Vi utarbeidet konsekvensutredninger på 80-tallet, før nyutbyggingen av kraftverket i Meråker i 2000. Jeg har aldri vært borti så lav vannstand i et regulert vassdrag, sier han til adressa.no.

Heller ikke fiskeforvalter Anton Rikstad hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag kan huske et så alvorlig tilfelle.

- Jeg utelukker ikke at dette kan ende i en politisak og at Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk, NTE, gjør seg skyldig i miljøkriminalitet, men nå vil vi først og fremst redde laksen. Blir ikke noe gjort,  ligger elva tørr fra mandag og da dør laksen, sier Rikstad.

Kritisk lav vannstand

- Situasjonen er kritisk for livet i elva, sier Arnekleiv. I elva ligger det rogn i gytegroper, klare til å bli klekket ut. Dersom denne rogna ikke er dekket av vann, kan den bli skadet og i verste fall fryse og dø. Med lav vannstand risikerer man også at lakseyngelen, som venter på å komme ned elva, strander før den når sjøen. Det samme gjelder gytelaks som står igjen fra i fjor.

Arnekleiv sier det er svært kritisk med så lite vann som det er nå, og vil aller helst se an utviklingen før han konkluderer, men sier at i et «worst case scenario» kan dette få konsekvenser for flere år framover, og slå ut flere årsklasser.

Krisemøte mellom partene

For å redde laksebestanden må NTE bryte reguleringsbestemmelsene.

I konsesjonen fra Norsk vassdrags- og energiverk, NVE, heter det at minstevannføringen som regulerer Stjørdalsvassdraget skal aldri gå under 9,5 kubikk i sekundet, og det er satt et minstevannskrav for magasinene til NTEs kraftverk i Meråker. På grunn av kald vinter og lite nedbør er innsjøene Fjergen og Fundsjøen nå tappet ned til minstemålsmerket for å opprettholde produksjonen.

På grunn av den kritiske situasjonen har NTE har søkt NVE om å få dispensasjon til å bryte bestemmelsene, men har fått nei. NVE har i stedet bedt NTE om å finne en løsning med de involverte partene. I går var det krisemøte mellom NTE, Fylkesmannens miljøvernavdeling i Nord-Trøndelag, NTNU, Direktoratet for naturforvaltning og Stjørdalsvassdragets elveeierlag for å finne tiltak som kan berge laksen i Stjørdalselva.

Må bryte vilkårene

Ifølge fiskeforvalter Anton Rikstad har NTE to alternativ.

- NTE må bryte konsesjonsvilkårene, ved enten å gå under minstevannføringen eller tappe ned innsjøene enda mer. Det kan i sin tur føre til konflikt med hytteeiere i området, i forhold til vann og innenlandsfisken, men etter møtet er det enighet om at vi skal prioritere laksen, sier Rikstad.

Med disse tiltakene vil laksen være berget i tre uker fram i tid, men den er uansett avhengig av nedbør.

- Foreløpig er det ikke meldt regn, men vi krysser fingrene og håper at våren kommer.

NTE legger seg langflat

– Vi ser veldig alvorlig på denne saken og beklager den situasjonen som har oppstått. I vår produksjonsplanlegging har vi ikke tatt høyde for de begrensede vannmengdene. Våre modeller har ikke vært gode nok, oppsummerer administrerende direktør i NTE Energi AS, Kenneth Brandsås.

Brandsås sier at han ikke har opplevd tilsvarende situasjon i sin tid som energidirektør. Han har ikke mottatt meldinger som tyder på at det er krevende situasjoner ved andre av NTEs kraftverk.

– Situasjonen i Meråker er helt spesiell. Men det er klart vi tar med oss erfaringene og kvalitetssikrer det arbeidet vi gjør fremover, sier Kenneth Brandsås.