Elgen hadde nemlig god grunn til å ta de lange bena fatt. Han var et offer i bjørnejakta, og ble skremt ut i veien.

Den uvanlige dyrehistorien mellom Vassbotn og Aavatsmarka på Høylandet, ble først omtalt i Namdalsavisa.no.

Livredd bjørn

- Vi har mye elg i distriktet, og da elgen kom byksende ut av skogen, stoppet jeg for å være sikker på at ikke flere elg fulgte etter. Da oppdaget jeg plutselig en bjørn. Femti meter fra oss. Og så jeg som er livredd for bjørn!

I bilen sammen med Tyldum satt samboer og to barn. De var på vei hjem fra Namsos, og klokka nærmet seg 21.30 på kvelden da de fikk nærkontakt med de store dyrene.

- Det var uvirkelig, nesten surrealistisk. Dagen før var jeg i et selskap der vi diskuterte bjørn, og hva som skjer om man møter en. Jeg konkluderte med at så redd som jeg er for et slikt møte, så ville jeg garantert gå meg på en bjørn, før eller siden. Men at det skulle skje allerede neste dag, hadde jeg ikke regnet med.

Måtte ta et bilde

Småskjelven og temmelig utrygg på situasjonen, sveivet Kjerstin ned bilvinduet for å knipse bilde av bamsen.

- Jeg våget ikke å rulle det helt ned, men fikk såpass glippe at jeg kunne ta et bilde. Bjørnen var temmelig nær, og vi ante ikke om han ville angripe. Det ser kanskje ikke så nært ut, men jeg kan forsikre - han var nær nok for meg.

Ga opp jakten

Kjerstin forteller at bamsen labbet litt fram og tilbake foran dem, tydelig frustrert over at byttet slapp unna.

- Det så ikke ut som om han brydde seg noe særlig om oss. Han kikket langt etter elgen. Kanskje vurderte han om det var verdt å ta opp jakten? Etter å ha tråkket litt fram og tilbake, luntet han slukøret inn i skogen.

Fant hår etter angrep

Karl Brøndbo er rovdyrkonsult for Staten Natur Oppsyn, SNA, i distriktet

- Vi tok med en hund og gikk ut i skogen for å se etter spor. Ut fra funn vi gjorde, ser du ut som bjørnen har vært i kontakt med elgen og røsket av ham hår i angrepet. Deretter har trolig elgen snudd seg, og presset bjørnen ut av sin retning. Da Kjerstin kom forbi, var elgen i fullt firsprang på vei bort fra angriperen. Siden krysset den veien, og så har bilen kommet i veien for bjørnen. På det fantastiske bildet som er tatt, står bjørnen og ser etter byttet som slapp unna, mener Brøndbo.

- Bjørn ikke uvanlig

De siste årene har det vært stadig flere observasjoner av bjørn i kommunen.

- Dette er første observasjon i år, men i fjor hadde vi to observasjoner i samme område. Det er ikke uvanlig.

Brøndbo var ute i dag tidlig også. Han så ikke flere bjørnespor, men mener han så samme elg som ble angrepet i går.

- Jeg er ganske sikker på det, den beitet i samme område som den forsvant.

Fortsatt i området

At bjørn angriper elg er ikke noe nytt, det skjer. Men Brøndbo mener gårsdagens jakt var en heller overmodig øvelse av bamsen.

- Han gikk på en stor, voksen elg, og var selv altfor liten. Den ville neppe hatt sjanse på denne elgen.  For noen år siden ble en stor elg tatt av bjørn, men det var også en helt annen bjørn. Det var en stor bamse. Denne bjørnen er cirka tre år gammel, og mye mindre.

- Jeg vil tro at den fortsatt er i området. Man skal ha respekt for alle dyr, og særlig ville dyr, men redd er jeg ikke. Dersom vi krysser stien til en bjørn, vil den gjøre alt for å komme unna. Den er også redd, sier Brøndbo.

Foto: Privat