Det var Stjørdalens blad som i går meldte at to saukadavre er funnet øst for Grova skisenter i Meråker. Trolig er også en tredje sau tatt av bjørn.

- Det er funnet to ensomme lam, og det kan bety at moren deres er tatt, sier jordbrukssjef Marit Graftås i Meråker kommune.

For gamle spor

Sauekadavrene som til nå er funnet er ifølge Graftås for gamle til at det er noen vits i gi fellingstillatelse.

- Nei, det har ingenting for seg. Vi har fått bekreftet at disse sauene ble tatt forrige helg, og det er altfor gamle spor å gå etter. Sporene bør helst bare være et par timer gamle for å kunne ta opp jakten på bjørnen.

Nyttige radiobjeller

Med både bjørn, og ikke minst jerv på jakt i beiteområdene, har de 19 sauebondene som er igjen i Meråker satt radiobjeller på voksendyr i flokkene, slik at de kan følge sauenes bevegelser fra pc-en hjemme i stua.

Bonden bestemmer selv hvor hyppig signalene skal sendes.

- De sender signaler ganske ofte nå i starten, og så justeres frekvensen litt ned utover sommeren, før de blir hyppigere når dyrene skal hentes ned fra beitet til høsten.

Frykter beitesesongen

Jordbrukssjefen sier at hun frykter for utviklingen og den forestående beitesesongen.

- Vi hadde 42 sauebønder i kommunen, nå er bare 19 igjen. Bjørn, og ikke minst jerv, er en trussel for sauflokkene. Det ble skutt to jerv under ordinær jakt i fjor, og i går ble det oppdaget et ynglehi. Men det er ikke besluttet noe ekstraordinært uttak.

- Jeg vil anta at folk nå følger med litt ekstra, og tar seg en tur ut for å se til dyrene i helga, sier Graftås.