Fra venstre sitter moren Aida og pappa Mohammed med døtrene Nora (4) og Sara (7), som begge er født i Namsos. Videre følger Bayan (9), Israe (12) og Mona (14), som alle kom til Norge for over åtte år siden. Til høyre er Doaa (19) og Gofran (17), som kom for et par år siden. Dette bildet er tatt i januar i år. Foto: Rune Petter Ness

Tirsdag formiddag fikk adressa.nos reporter på stedet fikk et kortglimt av søstrene før de ble kjørt videre i full fart. De ble senere tatt innvia en inngang på siden av flyplassbygget.

Søstrene ble pågrepet i sitt hjem i Namsos rundt klokken 06.30 i morges.

Det forteller Jørgen Hoffmann i støttegruppa for søstrene til adressa.no.

- En annen i støttegruppa har pratet med den eldste av søstrene, og vi forstår at de er på vei til Værnes. De er helt fortvilte, sier han.

Sendt inn omgjøringsbegjæring

Han oppsummerer hendelsen som fryktelig trist.

- Jo mer vi har jobbet med saken jo mer meningsløst er det at familien blir sendt ut etter vår oppfatning, sier han til adressa.no.

Det er sendt inn en omgjøringsbegjæring i saken, og støttegruppa mente det var elementer i saken som talte mot utsendelse.

- Enten forhold i Jordan eller andre elementer som gjorde at de kunne bli værende på humanitært grunnlag, sier han.

Senere i dag skal støttegruppa i møte med en advokat for å diskutere saken.

De syv palestinske søstrene og foreldrene er nektet asyl. To av dem er født i Norge, tre har bodd her i ni år, mens de to eldste kom for tre år siden.

Sendes til Trandum

Adressa.no har pratet med den eldste av søstrene, Doaa Mohammed,  i morgentimene tirsdag.

- Vi vet ikke når vi er på Værnes, men vi er på veien nå, sier hun.

Også Namdalsavisa har pratet med henne.

- Hva skal skje videre?

- Det vet jeg ikke, det har de ikke sagt noe om, men det virker som vi skal til Trandum der pappa er, sier hun.

- Hvordan går det med dere?

- Vi er sammen så det går greit, men de minste er redde, sier hun til avisa.

Bekrefter aksjon

Operasjonsleder Stig-Roger Olsen i Nord-Trøndelag politidistrikt bekrefter at det pågår et utsendingsoppdrag i Namsos i morgentimene.

- Utover det kan jeg ikke kommentere saken. Den styres fra Politiets utlendingsenhet (PU) i Oslo, sier han.

Kommunikasjonsrådgiver Linda Hafstad i Politiets utlendingsenhet bekrefter at de har pågrepet en familie i Namsos for uttransport.

-  På generelt grunnlag kan vi si at alle som får endelig avslag påasylsøknaden sin plikter å reise frivillig fra Norge innen en gitt frist. Detfinnes flere gode støtteordninger for dette, skriver hun i en e-post.

Hun forteller videre at det er Utlendingsdirektoratet(UDI) i samarbeid med International Organization for Migration (IOM) som haransvaret for frivillig retur. Personer eller familier som ikke reiser hjemfrivillig vet at politiet vil pågripe dem før eller siden, slik at de bliruttransportert til landet hvor de har lovlig opphold.

- Det er derfor best foralle parter at man reiser frivillig. Retur med politiet er siste utvei, men visørger for at det blir en sikker og verdig hjemreise, forteller hun.

Den ene av søstrene er nyoperert. Hafstad hevder det blir tatt hensyn til det.

- Hvis vi er usikre påom en persons helse er til hinder for selve uttransporten, tar vi kontakt medlege som gir en medisinsk vurdering som politiet alltid følger, uttaler hun.

Søstrene ble i morgentimene hentet på sin adresse i Gymnasveien i Namsos. Foto: Tips-bilde