- Det er tungt å miste dyr. Tirsdag kveld måtte jeg avlive to voksne sauer som var skambitt, og onsdag morgen fant jeg to til, sier saueeier Kjetil Øvereng på Hammer i Overhalla.

Inntil i går ettermiddag hadde han mistet 15 dyr, langt de fleste voksne sauer.

- En ting er tapet av sauene, en annen ting er at når lammene blir gående alene får de ikkevokse seg så store som de normalt gjør. Det betyr ekstra arbeid med stell og kraftfôr utover høsten og vinteren, sier han.

Dekker ikke tapet

- Hva betyr dette økonomisk?

- Jeg slapp omkring 160 voksne dyr og 300 lam på beite i vår. Nå er allerede ti prosent av den voksne besetningen drept av bjørnen, innser Øvereng.

Noe som betyr at selv om han får skadeerstatning vil det ikke balansere tapet.

- Et forsiktig anslag er at erstatningen beløper seg til omkring en tredel av dyrets verdi, sier han. I går ettermiddag skulle Øvereng ut på ny leting etter at turgåere hadde observert lam som sprang alene.

- Jeg regner med å finne mer ihjelslått eller skambitt sau før bjørnen er felt, sier han.

Sannsynligvis i nærheten

- Har du vært i nærkontakt med bamsen?

- Nei, ikke direkte, men da jeg var oppe i området for to dager siden kom sauene springende mot meg ned fra fjellet uten å ense firehjulstrekkeren, så det var helt tydelig at de var skremt av noe, forteller han.

Øvereng antar at det dreier seg om et forholdsvis ungt og uerfarent dyr.

- Ut fra sporene og det de som kan noe om bjørn sier, så er det en forholdsvis liten bjørn.

Jaget og skremt

Gårdbrukeren sier de drepte og skadde sauene alle har blitt funnet innenfor et forholdsvis avgrenset område langs Nordelva.

- På meg virker det som de har blitt skremt eller jaget og rømt mot elva før bjørnen har tatt dem igjen, sier han.

Slagbjørn

Ingen av dyrene er spist, eller forsøkt spist på. Dermed dreier det seg om en slagbjørn som jakter for annet enn maten.

- Noen av kadavrene har merker etter bjørneklør på ryggen, og har blitt slått i hjel, mens de fire jeg så langt har måtte avlive har hatt dype bitt over nesen som det har gått infeksjon i, sier han.

De første kadavrene dukket opp for omkring ei uke siden.

- Det virker som om bjørnen har vært her i to omganger, og det stemmer vel godt med de observasjonene som er gjort de siste dagene, sier han.

Ikke første rovdyrtap

I 2006 mistet han og en annen gårdbruker 280 lam i det samme området, etter at gaupa hadde herjet i saueflokken.

- Gir du opp saueholdet?

- Planen var å drive kanskje ett eller to år til, men hva det blir til nå vet jeg ikke helt. Dette øker i alle fall ønsket om å slutte, sier Øvereng.