Kosestund for bjørnene i Namsskogan familiepark. Foto: Namsskogan familiepark

Klarer du ikke tanken på å gå på bær- eller fisketur fordi du er redd for å bli angrepet av bjørn? Nå har du en gyllen mulighet til å bli kvitt skrekken. Namsskogan rovdyrsentere arrangerer nemlig et bjørnefobikurs i august.

Der skal deltakerne få innsikt i sin egen frykt – for så å utfordre den. I skogen. Der det er bjørn. Helt (nesten) alene.

- Vi har allerede fått inn flere søknader til kurset. Folk skriver at de er redde for å bruke naturen på grunn av frykten for bjørn. Vi håper at kunnskap om bjørn og aktivitetene på kurset vil dempe denne frykten, sier naturveileder Margrethe Fønhus Skeie ved Namsskogan rovdyrsenter til adressa.no.

Bjørn om bjørn

Kurset foregår i Namsskogan familiepark og området rundt, og ledes av en psykolog som har spesialisert seg på angst og fobier, en bjørneekspert og en naturveileder. At han heter Bjørn Henrik Johansen er nok ikke helt tilfeldig.

- Det lå nok i kortene fra jeg var liten at jeg skulle ha den jobben jeg har nå. Jeg har alltid vært interessert i rovdyr, sier Johansen som skal ta med deltakerne inn i bjørneterreng.

Det blir natursti der en av oppgavene er å være alene i skogen. Johansen er imidlertid aldri langt unna.

- De blir ikke helt alene, men det handler om å utfordre seg selv på steder hvor det er bjørn. Men det å gå i bjørneterreng betyr ikke at vi kommer til å møte noen. Mest sannsynlig gjør vi ikke det, men deltakerne får teste det de har lært i praksis tidligere på dagen.

Naturveilederen kan opplyse at han aldri har blitt overrasket av bjørn i løpet av de fire årene han har jobbet med rovdyr. Han har derimot vært med på sporing og merking av bjørn mange ganger.

- Men da er bjørnene man kommer tett innpå død eller bedøvet.

Sov side ved side med bjørn

Det er ti plasser på kurset og søkerne som er reddest får plass.

- Vi vet at veldig mange er redde for bjørn. Folk kontakter oss jevnlig både på telefon og på mail for å høre om det er trygt å gå ut i nærmarka, sier Margrethe Fønhus Skeie.

Både kvinner og menn har vist interesse for kurset som arrangeres 17. august.

Om deltakerne etter kurset har lagt sin elsk på rovdyret, kan en overnatting side ved side med selveste bamsefar være ildprøven. Namsskogan familiepark har nemlig tre lavoer tett inntil bjørneinnhengingen til leie.

Bjørnefobikurset arrangeres kun for en dag, men rovdyrsenteret håper at de etterhvert kan arrangere jevnlige kurs for alle i hele Norge som bor i områder med bjørn.