Ved en ungdomsskole i Levanger forbys elevene å ta med seg mobiltelefonen på skolen. Per Arne Godejord mener regelverket ved sønnens skole mangler dekning i norsk lov.

- Forbudet minner om et ønske om å melde seg ut av vår teknologiske virkelighet. I 2013 bør vi ha lærere som tar digital dannelse på alvor, jeg kan ikke se at et slikt forbud bidrar til det, sier Godejord til Teknisk Ukeblad.

Han kontaktet Utdanningsdirektoratet, som nå har sendt ut et brev til alle fylkesmennene med beskjed om at skolene ikke har anledning til å innføre et slikt forbud.

Skolene kan forby elevene å bruke mobiltelefoner på skolen, men ikke nekte elevene å fysisk ta med en mobiltelefon.

- Ville unngå mobbing

Trude Nøst, kommunalsjef for oppvekst i Levanger kommune, begrunner forbudet overfor Teknisk Ukeblad med at de ønsker å holde et samlet fokus på den læringsrettende aktiviteten i løpet av skoledagen, og ta bort en faktor som medvirker til mobbing.

Kommunen vil imidlertid innrette seg etter Utdanningsdirektoratets retningslinjer om mobiltelefoner.

Hva mener du om et mobilforbud i skolen. Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen.

Ny mobilregler i Trondheim

I september skrev Adresseavisen at også rådmannen i Trondheim kommune ønsker å endre ordensreglementet i grunnskolen, og forby mobilbruk i undervisningstiden på alle barne- og ungdomsskoler.

Ifølge de nye reglene skal alle mobiltelefoner være helt avslått i undervisningstiden. Rektor ved den enkelte skole kan derimot tillate bruk av mobiltelefon i klassen når dette skjer i undervisningsrelatert sammenheng.

Dersom eleven bryter regelen for bruk av mobiltelefon, kan mobiltelefonen inndras for resten av undervisningstimen.

Vanlig mobilbruk skal fremdeles være lovlig i friminuttene.

Tiendeklassingene som ble intervjuet i denne saken, tror et slikt forbud i timene vil ha en negativ innvirkning på læringsprosessen. De bruker telefonen blant annet til å holde øye med klokka, som kalkulator, som oppslagsverk, og til å motta beskjeder fra foreldre.