«Mattilsynet, Skatteetaten, Tollvesenet, Arbeidstilsynet og politiet gjennomførte i kveld en samordnet kontroll av spisesteder og restauranter i Nord-Trøndelag. Hovedformålet er å forebygge og avdekke kriminalitet og andre uregelmessigheter», skriver Nord-Trøndelag politidistrikt i en pressemelding like etter midnatt.

19 serveringssteder i åtte kommuner ble kontrollert onsdag kveld. Arbeidstilsynet har blant annet etterspurt arbeidsavtaler og lønnsforhold. Ved påtreff av utenlandske borgere har politiet foretatt alminnelig utlendingskontroll for å sjekke identitet og om vedkommende har lovlig opphold.

Vurderer varetekt for seks

Totalt 41 personer ble kontrollert på serveringsstedene, og seks personer ble pågrepet for ulovlig opphold og ulovlig arbeid. I løpet av torsdagen vil det bli tatt stilling til om de seks fra Iran, Irak og Syria skal varetektsfengsles. Ytterligere fire utenlandske borgere ble innbragt for ID-sjekk eller mistanke om ulovlig arbeid, og de ble dimittert i løpet av onsdag kveld.

- Resultatene viser at vi fortsatt har mye å ta tak i, sier politioverbetjent Sivert Rannem ved Nord-Trøndelag politidistrikt til Trønder-Avisa.

Det vil ifølge politiet bli opprettet straffesaker mot arbeidsgivere som har hatt personer uten lovlig opphold i arbeid. Også to utenlandske borgere ble pågrepet for mistanke om bruk av narkotika. Politiet hadde bistand fra Politiets utlendingsenhet og Utrykningspolitiet under kontrollene.

Mattilsynet hadde fokus på blant annet mattrygghet og matvarers sporbarhet, skatteetaten kontrollerte om all omsetning oppgis til beskatning, mens Tollvesenets hovedfokus har vært ulovlig import og oppbevaring av alkohol, tobakksvarer og kjøtt.

Har ikke kontantomsetning

Det ble til sammen utført sju tilsyn og gitt ett hastevedtak, som medfører stenging. Fem inspektører fra Distriktskontoret for Namdal og Distriktskontoret for Innherred og Fosen deltok i kontrollen.

Skatteetaten avdekket at to av de kontrollerte stedene ikke hadde noen kontantomsetning torsdag. Tollenheten kunne ikke finne noe galt med sporbarhet av varer og omsetning av alkohol og tobakk på restaurantene.

«Arbeidstilsynet har gjennomført til sammen 12 tilsyn. Har levert begjæring om utfyllende opplysninger på flere steder, blant annet grunnet mistanke om overnattingsrom på serveringssted og at en restaurant holder åpent til tross for konkurs», står det i pressemeldingen.