00 reinsdyrskrotter henger nå på kjøla hos Vilteksperten i Stod, sertifisert for det muslimske markedet.

– Det blir spennende å se hvordan muslimer mottar tilbudet om reinskjøtt. Dette blir et helt nytt halalprodukt som muslimer ikke har hatt tilgang på før. Jeg er blitt fortalt at dette er et veldig godt kjøtt, men jeg har aldri smakt det selv, sier Mehtab Afsar (42).

Generalsekretæren i Islamsk Råd i Norge var mandag på besøk i lokalene til Vilteksperten i Stod for å inspisere slakteriet og for å se om halalplanen som er laget, er implementert i bedriften. Han ville se hele anlegget for å se om det var rent i henhold til denne planen.

Gjennomgangen skjedde sammen med gründeren Harry Dyrstad og kvalitetsleder Arnold Sundli i Vilteksperten.

Muslimsk slakter

I et eget kjølerom adskilt fra andre rom i slakteriet, hang skrottene av 100 godkjente halalslaktede reinsdyr. Afsar var nøyaktig med tellingen og kontrollerte at merkingen stemte.

Disse reinsdyrene ble slaktet i Drevsjø i Engerdal i forrige uke ved et mobilslakteri som var sertifisert for halalslakting. I Stod skal skrottene skjæres ned, og deles opp i pakninger beregnet for konsum. Trolig vil det meste gå til markedet i Oslo.

Mehtab Afsar er opptatt av å avmystifisere halal-slakting.

– Det er mange myter knyttet til dette. Egentlig skjer slaktingen på samme måte som ved annen godkjent slakting i Norge. Forskjellen er bare at det skal være en muslimsk slakter som utfører selve slaktingen, og han skal velsigne dyret ved å lese en setning på arabisk. Han sier «bismillah» som betyr «i Guds navn» når han avliver dyret, forklarer Afsar.

Dyrevelferd viktig

Islam stiller strenge krav til dyrevelferd i forbindelse med slaktingen.

– Dyrevelferd er vesentlig. Dyret skal behandles pent under transport og ikke plages. Det skal ha mat og drikke, og være uthvilt når det slaktes. Det skal heller ikke være tilskuer til at et annet dyr slaktes, sier Afsar. Han mener dette er krav som er temmelig likt det som Mattilsynet har.

Harry Dyrstad (62) er gammel bygdeslakter i Stod, og kjenner seg igjen i beskrivelsene som gis.

– Jeg har slaktet flere tusen dyr. Hvert dyr har jeg vært god med – slaktingen er gjort i kjærlighet, sier Dyrstad.

Ikke berøre annet kjøtt

Vilteksperten har mottatt halalplanen av Islamsk Råd, og Afsar er i Stod for å kontrollere at ting skjer i samsvar med denne planen.

– Hovedessensen er at halalslaktet ikke må komme i berøring med annet kjøtt. Det må være tydelig adskilt, sier han. Han går gjennom produksjonsplanen for halal helt fra oppbevaring, nedskjæring, til det pakkes og lagres.

Etter besøket i Stod skal Afsar lage en revisjonsrapport som igjen gjennomgåes av halalkomiteen i Islamsk Råd.

– Godkjennes det, vil Vilteksperten bli sertifisert, og bedriften kan bruke etiketter med vår logo på kjøttet, forteller Mehtab Asfar.

Den beste halalstandarden

Afsar mener det er mye juks med halal-kjøtt. Dette er bakgrunnen for at Islamsk Råd har jobbet mye med en egen norsk halalstandard.

– Vi opererer uavhengig av kjøttbransjen og definerer selv hva som er halal. Vår organisasjon har tillit, og vi ønsker at vår halalstandard skal være den beste, smiler han.

– Tror du muslimer vil like reinskjøtt?

Håper det blir springbrett

– Det vil bli spennende. Det vil ikke handle bare om de vil like det, men også mye om pris. Muslimer er en kjøpergruppe med varierende kjøpekraft. Vi må være tålmodige og gi markedet tid til å tilpasse seg et nytt produkt. Men vi vil hjelpe til med å få reinskjøtt inn på markedet, og jo tydeligere vår halallogo er, jo bedre vil dette bli tatt imot, mener Mehtab Asfar.

Det gamle meieriet i Stod brukes normalt til nedskjæring av elg, rein, hjort og rådyr – alt fra nærområdet i Nord-Trøndelag. Denne sesongen kan det bli 600 elg og nærmere 1000 rein. 85 prosent av kjøttet som foredles her, går tilbake til jegere.

Harry Dyrstad er spent på mottagelsen reinskjøtt vil få blant muslimene.

– Vi har arbeidet ett år med dette prøveprosjektet. Vi har en god kontakt med Islamsk Råd, og vi håper dette kan bli et springbrett inn på det norske halalmarkedet, sier Dyrstad.

Diskuterer halal: Generalsekretær Mehtab Afsar fra Islamsk Råd i Norge besøkte i forrige uke Vilteksperten i Stod for å sikre at halalplanen gjennomføres. Til venstre sitter kvalitetsleder Arnold Sundli og til høyre gründer og eier av Vilteksperten, Harry Dyrstad. Foto: jens petter søraa
Har troen: Harry Dyrstad håper halalslaktet rein kan bli et springbrett for produkter beregnet på det muslimske markedet. Foto: jens petter søraa