Kvinnens forsvarer Tore Angen snakket nylig med sin klient.

- Hun ble veldig glad over løslatelsen. Hun hadde ikke lyst til å dra tilbake til Leksvik, men reiser hjem til familien sin, sier han.

Forkastet farens anke

Lagmannsretten konkluderte i ettermiddag med at det ikke er skjellig grunn til å mistenke moren. Lagmannsretten forkastet fars anke om å bli løslatt. Han forblir varetektsfengslet i to uker i full isolasjon med brev og besøksforbud.

Det var fredag paret ble varetektsfengslet i to uker i full isolasjon av Inntrøndelag tingrett. Dette var begrunnet med bevisforspillelsesfaren, og særlig viste retten til at de siktede kan samordne sine forklaringer hvis de blir løslatt. Begge nekter straffskyld og anket kjennelsen på stedet.

Frostating lagmannsrett begrunner løslatelsen med at faren (29) skal ha vært den styrende part i forhold til barnevern, helsetjeneste og navneskifte for sønnen. Retten mener mor (26) synes å ha opptrådt adekvat som mor i dagene like før sønnens dødsfall.

- Påført belastning

Morens forsvarer, Tore Angen, er glad for at hans klient løslates.

- Jeg er veldig glad for at lagmannsretten ser dette på samme måte som vi gjør. Vi mener det ikke er skjellig grunn til mistanke for det som eventuelt kan være et straffbart forhold. Ingen vet jo om det har skjedd noe kriminelt her, sier han.

Angen regner med at moren løslates i kveld.

- Hun er påført en stor belastning gjennom det som har blitt sagt fra politiet og det som har stått i media. Det er veldig ille. Hun har hele tiden hevdet hardnakket at hun ikke har gjort noe straffbart, sier forsvareren.

I lagmannsrettens kjennelse mot moren står det at siktede synes å ha opptrådt som en adekvat mor til barnet i dagene før dødsfallet.

«Hun er ved dødsfallet beskrevet som nedbrutt og fortvilet», heter det i kjennelsen.

Tok barnet ut av barnehagen

Den siktede faren hadde blant annet anført i sin anke at han ikke mener at hans religiøse oppfatninger har noe å gjøre med sønnens død å gjøre.

I anken er det også anført at siktede og hans forsvarer mener at 29-åringen burde løslates og heller legges inn til observasjon ved Sykehuset Levanger.

Påtalemyndigheten trekker fram at gutten (1) ble tatt ut av barnehagen fordi familien skulle være samlet i forbindelse med dommedag, som de mente skulle inntreffe torsdag 28. november. Helsesøster og barnevern var bekymret for hva familien kunne gjøre for å beskytte dem mot en komet som de mente ville treffe.

Påtalemydigheten trekker også fram at etterforskningen er i en tidlig fase, og at det er viktig at de siktede ikke får snakke sammen.

Lagmannsretten sier seg enig i tingrettens vurdering, og valgte altså å opprettholde avgjørelsen om at faren fengsles i to uker i full isolasjon.

Avviser bevisforspillelse

Parets forsvarere leverte støtteskrivene til anken i Frostating lagmannsrett mandag.

– Jeg skrev at slik vi ser det, så er det ikke skjellig grunn til mistanke mot min klient. Dødsårsaken er usikker. Man vet heller ikke om det er begått noen straffbar handling, sa Tore Angen, kvinnens forsvarer til adressa.no i går.

Han ba om at klienten måte løslates. Han avviste også at det foreligger bevisforspillelsesfare, slik Inntrøndelag tingrett mener.

– Slik vi ser det, har hun levert en full forklaring både mens hun var vitne og etter at hun fikk status som siktet, fortsatte Angen.

Derfor er de mistenkt

I kjennelsene fra Inntrøndelag tingrett fra fredag konkluderer retten med at barnets død i seg selv ikke gir tilstrekkelig grunn til å mistenke foreldrene for å ha forårsaket eller medvirket til dødsfallet. Det er andre forhold ved saken, som politiet presenterte for retten i fengslingsmøtet, som underbygger mistanken.

Etter det Adresseavisen kjenner til er politiets mistanke mot foreldreparet hovedsakelig basert på disse forholdene:

  • Ifølge den foreløpige obduksjonsrapporten er det lite sannsynlig at gutten døde av naturlige årsaker, men dette utelukkes ikke.

  • Den foreløpige obduksjonsrapporten utelukker ikke at gutten døde som følge av kvelning eller forgiftning.

  • Helsepersonell skal ha vurdert de to foreldrene som ustabile før gutten døde.

  • Den siktede faren har gitt uttrykk for religiøse fantasier om hva som skulle skje torsdag 28. november, dagen etter at sønnen døde. Mannen skal ha trodd at noe skulle skje med familien.

  • I forkant av dødsfallet sa faren til helsevesenet at han ikke lenger ønsker oppfølging av gutten, og at sønnen skulle skrives ut av helsestasjonens system. I tillegg foretok foreldrene et navneskifte på sønnen kort tid før han døde.

Forsvarernes argumenter

Foreldreparets forsvarere har påpekt at politiet ikke har noen bevis for at en kriminell handling forårsaket guttens død. Tore Angen kommenterte fredag forrige uke at han «sjelden har sett en så tynn begrunnelse for varetektsfengsling».

Dette er argumentene forsvarerne trekker frem til fordel for sine klienter:

  • Den foreløpige obduksjonsrapporten gir ikke svar på hvorfor gutten døde.

  • Det utelukkes at gutten døde som følge av stump vold.

  • Både guttens mor og far nekter straffskyld. De har forklart seg helt likt om hendelsesforløpet forut for dødsfallet.

  • Det er per i dag ikke kjent at politiet har bevis for at noe kriminelt har skjedd.

Parets ett år gamle gutt ble funnet død i deres hjem i Vanvikan etter klokken 12 onsdag i forrige uke. Både moren og faren er siktet for medvirkning til legemsbeskadigelse med døden til følge under særdeles skjerpende omstendigheter.

En ett år gammel gutt ble funnet død i sitt hjem i Vanvikan etter klokken 12 onsdag i forrige uke. Både moren og faren er siktet for medvirkning til legemsbeskadigelse med døden til følge under særdeles skjerpende omstendigheter. Foto: leif arne holme