Like før klokken 15 melder Forsvaret at to av de totalt fem helikoptrene de har sendt har kommet frem til brannstedet i Flatanger.

Det er imidlertid for sterk vind til at de kan delta i slukningsarbeidet.

- Helikoptrene som ble sendt fra Rygge har kommet frem til stedet, men nødt til å dra videre til Namsos. Det var for sterk vind til å lande på det planlagte stedet i Flatanger, forteller informasjonsoffiser i Forsvaret, major Ivar Moen.

Vind stopper brannhelikopter

Til sammen har Forsvaret sendt fem helikoptre til Flatanger. Et helikopter fra Rena har nettopp kommet frem til Flatanger, men kan heller ikke delta i slukningsarbidet så lenge vinden er så kraftig som den er.

Ytterligere to av Forsvarets helikoptre er ventet å ankomme Flatanger i løpet av kort tid.

Direktoratet for samfunnssikkerhet har også bidratt med to brannhelikoptre som har kommet til stedet. Heller ikke disse klarer å utføre slukningsarbeid, men ett av dem har blitt brukt som observasjonsplattform.

Det er Hovedredningssentralen i Sør-Norge som har hjulpet direktoratet med å frembringe helikoptrene.

- Det er for sterk vind til å drive slukningsarbeid, helikopteret avventer at vinden løyer før de kan begynne slukningsarbeid. Men det kan ta av, så vi har gitt tilbakemelding om at det kan brukes som overvåkningsplattform så lenge det ikke kan brukes til slukningsarbeid, sier Bjørn Jarle Åmlid ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge.

Frykter spredning

Det er totalt 139 bygninger som er registrert på området av Sørnesset som er rammet av brannen. De fleste husene har brent ned, men minst 50 hus skal være reddet. Brannvesenet jobber nå med å hindre at flammene sprer seg til fastlandet.

- Brannvesenet konsentrerer om det smalelste stedet på halvøya, som er ved Uransvatnet, og har dannet en linje på tvers der. Dette er for at de ikke skal få brann i ryggen. Det brenner mange steder inne på halvøya, sier operasjonsleder Johnny Olsen i Nord-Trøndelag til adressa.no.

Værfast politihelikopter

Etter plannen skulle også et politihelikopter bistå til å få oversikt over situasjonen fra luften.

Helikopteret skulle ha dratt fra Oslo tirsdag morgen, men står nå værfast og får ikke tatt av.

Massive styrker

Det er i løpet av natten og formiddagen satt inn betydelige styrker i slukningsarbeidet.

  • Brannmannskaper fra Namsos, Verran, Namdalseid, Steinkjer og Nord-Statland.

  • To til tre lag fra Sivilforsvaret.

  • Redningsskøyta «Harald V».

  • To skogbrannhelikopter fra Hovedredningssentralen.

  • Fire helikoptre fra Forsvaret.

Det har foreløpig ikke vært mulig å bruke brannhelikoptre i slukningsarbeidet på grunn av den sterke vinden. Foto: Jonas Bjørkli