Det var en stor folkemengde som hadde tatt turen til Minsaas plass i Verdal sentrum for å gå i fakkeltoget torsdag ettermiddag.

Politiet opplyser til Adressa.nos reporter på stedet at det er over 700 mennesker i fakkeltoget som er på flere hundre meter.

- Dette er en flott markering. Verdal sier et kraftfullt nei til vold. Det må vi selvsagt delta på, sier lensmann Knut Olav Røstad. Han hadde gått til anskaffelse av fakkel og skulle delta i toget.

- Det er kjempeflott at så mange kommer for å støtte meg. Jeg føler meg velkommen i Verdal, sier Jacob Kuteh til Adressa.nos reporter.

Han satt i en bil og fikk stadige støtteerklæringer fra innbyggerne.

Har solgt over 500 fakler

Både politikere, kulturkjendiser og folk fra hele Innherred ville markere sin avsky mot det som skjedde da Jacob Kuteh fra Liberia ble brutalt overfalt utenfor sitt eget hjem i Verdal av minst fem personer fra nabokommuner lørdag morgen.

Flere representanter fra Association of Liberians in Norway har kommet fra Oslo, Trondheim og Stavanger for å støtte sin landsmann, Jacob Kuteh. Han har selv vært rådgiver i Liberia-foreningen.

- Vi hadde 700 fakler, og nå er over 500 solgt. Og det strømmer på med folk, sier leder Terje Austmo i Verdal Røde Kors.

- Stolt verdaling

Før fakkeltoget startet sin ferd fra Minsaas plass, holdt ordfører Bjørn Iversen (Ap) en åpningstale.

- Det spiller ingen rolle hvilken kommune gjerningsmennene skatter til, eller hvor de går på skole, dette handler om å sette en stopper for vold, sa han til folkemengden.

- Når jeg ser alle menneskene som har møtt opp, blir jeg stolt over å være verdaling, sa han videre.

Opphevet forbud mot åpen ild

Til og med forbudet mot åpen ild ble i kveld opphevet slik at fakkeltoget kunne avvikles på normalt vis i Verdal. Ledelsen i brannvesenet har i dialog med arrangøren blitt enige om forholdsregler for å ivareta brannsikkerheten.

Maren Veie Rosvoll og Oda Aksnes Hagen reagerte umiddelbart da de fikk høre om voldsepisoden.

- Først ble jeg utrolig kvalm, og så ble jeg frustrert, og til slutt bestemte jeg meg for å gjøre noe, sa Aksnes Hagen til Adresseavisen tidligere i uka.

- Jeg ble så provosert da jeg leste om saken. Jeg kjente til Jacob gjennom Reinsholm barnehage. Han er så godhjertet, og jeg kunne ikke bare sitte og se på at dette skjedde, sa Veie Rosvoll.

Synger ut mot vold

X-Factor-vinner, trønderrocker og MOT-ambassadør Chand Thorsvik deltar for å vise sin avsky mot det som har skjedd. Han skal synge og har selv opplevd rasisme som han synger om i flere av sine tekster.

– Denne hendelsen preger meg både som artist og menneske. Derfor vil jeg gjerne bidra. Dette er et tema som har vært med meg lenge i tekstene jeg skriver. Det er trist at slike ting skjer.

Chand ble kjent for det norske folk da han vant X-factor på TV2 i 2009. Han er født i India og ble adoptert til Norge bare ti måneder gammel.

- Alle skal føle trygghet

Med en annen hudfarge opplevde trønderrockeren Thorsvik selv rasisme både i ungdomstiden og i voksen alder.

– Det er klart jeg har kjent på denne siden selv. Derfor er det en selvfølge at jeg stiller opp for verdalssamfunnet.

Det er flere kjente verdalinger som har engasjert seg i saken, blant annet Rosenborg-spiller Jonas Svensson.

–- Jeg vil at alle skal kunne føle seg trygge, uansett hudfarge og nasjonalitet. Jeg ønsker også å vise at Verdal er et trygt sted å være, og når et slikt fakkeltog mot vold arrangeres i hjembygda vil jeg gjerne stille opp, sier Jonas Svensson til Trønder-Avisa.

Politiet fortalte at fakkeltoget var på flere hundre meter. Foto: LEIF ARNE HOLME
Mange hundre hadde møtt opp på Minssas plass for å delta i fakkeltoget. Foto: LEIF ARNE HOLME
Guri Dahling Brenne og Martha Løseth Borgen satte sitt håndavtrykk på banneret som skulle symbolisere avsky mot vold. Foto: leif arne holme