Adressa.nos reporter har sendt en video som viser tusenvis av gjess som lander i Beitstadfjorden i Steinkjer skjærtorsdag. Ifølge forsker Arne Follestad ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) er dette et tidlig inntog.

- Dette er to-tre uker tidligere enn vanlig, men jeg vet det foregår telling av gjess inni fjorden der nå, sier Follestad.

Fra Belgia til Svalbard

Han mener det er klimaforandringene som fører til at kortnebbgåsa trekker nordover på et tidligere tidspunkt. Gjessene bruker å overvintre i Belgia, før de setter kursen nordover.

- De fleste har vært en tur innom Danmark før de lander i Trøndelag. De drar gjerne videre til Vesterålen før de stikker til Svalbard, forteller Follestad.

Gjess-forskeren forteller at registreringen er viktig når det gjelder kompensasjon til bøndene som får de nebbete dyrene på besøk.

- Bøndene har inngått en avtale som gjør at de får en kompensasjon for skadene som gjessene påfører avlingen. Denne tellingen utgjør dermed et grunnlag for kompensasjonen, forklarer forskeren, og understreker at det legges det mye arbeid i å følge med på trekket til kortnebbgåsa.

70 000 fugler i lufta

De siste årene har bestanden økt kraftig, og det er ikke plass til alle i Vesterålen. Det fører til at en del av gjessene tar en pust i bakken i Trøndelag. Nå er det rundt 70 000 kortnebbgjess som tar turen hvert år, og det er ikke uvanlig at det er mange tusen som stanser enkelte steder i Trøndelag.

- Det er ikke alle som lander i Beitstadfjorden. Kjerneområdet er fra Levanger til Snåsa, sier Follestad.

Kortnebbgås-bestanden har økt betraktelig de siste årene. Foto: STIAN WALLUM