Statoils intensjonsavtale torsdag morgen med Kværner Verdal om leveranse av to stålunderstell til feltsenteret på Sverdrup, får olje- og energiminister Tord Lien til å juble – og hovere:

– Denne avtalen viser også at det var svært viktig å unngå en løsning i Stortinget rundt kraft fra land til Utsirahøyden som hadde medført utsettelse av Sverdrups første byggetrinn, sier olje- og energiminister Tord Lien (FrP).

Løsningen Lien sikter til, er utspillet fra de rødgrønne, KrF og Venstre 16. mai. 16. mai "kuppet" Ap og opposisjonen Utsira-saken og instruerte tilsynelatende Regjeringen om full elektrifisering av Utsira-høyden i oppstartsfasen.

– Ikke miljøkrav som truer

Venstres Trine Skei Grande Liens karakteriserer kobling som «toilball».

Skei Grande konstaterer at Norge nok en gang har fått en oljeminister «som er i lomma på i industrien».

– Tord Lien snakker mye tull. Det er ikke norske miljøkrav som har satt Kværner Værdal og Stord i en vanskelig situasjon. Problemet med Lien er at han, i likhet med sin forgjenger Ola Borten Moe, aksepterer alt oljeindustrien kommer slepende med av monopolisert informasjon. Det er et bransjespesifikt problem for oljeindustrien, sier Skei Grande.

Utkonkurrert

I en rekke store kontraktsrunder er de norske verftene utkonkurrert av asiatiske verft på pris i det siste. Enorme overskridelser og tidskollapser på disse prosjektene kan få utbyggerne til å se på norsk verftsindustri med nye øyne.

Statoils intensjonsavtale offentliggjort torsdag morgen varer frem til 2020. Denne inkluderer blant annet innkjøp, prosjektering, fabrikasjon og prosjektledelse, og har en estimert verdi på tre milliarder kroner, ifølge en børsmelding torsdag morgen.

– Lien har gått lengst

Både Lien, oljeindustrien og LO protesterte heftig på opposisjonens flertallsutspill 16. mai om full elektrifisering.

Etter to uker med saftige omganger på kammerset, snudde Arbeiderpartiet - og sa seg plutselig enig med regjeringen om at elektrifisering første skal skje i fase 2 – og med en frist i 2022.

– Hele Stortingets energi- og miljøkomite sa seg til slutt enstemmig enige i dette kompromisset. I denne saken er det regjeringen og Tord Lien som har flyttet seg mest. I fjor var det helt uaktuelt at elektrifisering skulle være et alternativ. Nå har et enstemmig Storting bestemt at dette skal være løsningen. At man skyver marginalt på tidspunktet er av mindre viktighet for oss, sier Venstres mann i komiteen, Olav Elvestuen.

Olje- og energiminister Tord Lien jubler over Statoils intensjonsavtale med Kværner Verdal om leveranse av to stålunderstell til feltsenteret på Sverdrup. Foto: NTB Scanpix