– Det er uvirkelig. Jeg greier liksom ikke å skjønne at det er sant, sier Wisløff på telefon fra Røros til Namdalsavisa.

Uerstattelig verdier

Uerstattelige verdier gikk tapt da modellbåtbyggeriet i Vedvika i Flatanger brant ned til grunnen søndag morgen.

Fjøset på gården var innredet som verksted og lager for modellbåtbyggeriet, og det var også en egen utstillingsmonter med gamle modellbåter. Alt anses som tapt.

– Vi fikk telefon fra søstera til kona mi Dagrun søndag morgen. Hun kunne fortelle om hva som hadde skjedd. Jeg ble helt stum. Jeg greide ikke å tro at det var sant. Å ta innover seg at alt det du har holdt på med er borte – rubbel og bit – helt plutselig, er nesten umulig å tenke seg, sier Wisløff. Han etablerte Wisløff Modellbygg i 1973 som det eneste firmaet i sitt slag i Norge.

– Bråstopp

– Rent formelt blir jeg pensjonist til høsten. Jeg blir 67 år 1. september. Jeg tenkte å trappe ned. Men jeg hadde egentlig sett for meg at jeg kom til å holde på i mange år. Men det fikk en brutal stopp. Livsverket er borte med et blaff. Det er helt vanvittig, sier han, som naturlig nok er sterkt preget av den dramatiske hendelsen.

Han ser ikke for seg at han kommer til å gjenoppta virksomheten.

– Det vil kreve så mye. Det blir for stor utfordring. Det er for mye som er borte. Ikke minst et enormt komplisert delelager til virksomheten. Å bygge opp et delelager tar mange år. Det er jeg for gammel til. Derfor betyr dette en bråstopp, fastslår Wisløff.

Mandag reiser ekteparet tilbake til Flatanger. Men inntil videre er det brannherjede området avstengt.

– Det er ikke boende. Det er verken strøm eller vann. Alt er smadret. Hele sikringsskapet i våningshuset er blåst ut. Det vil ta tid før det er beboelig. I mellomtida ordner vi oss bopel til søstra til Dagrun, forteller han.

Våknet av hundeglam

Nærmeste nabo Lennart Ulander våknet av at schäfervalpen bjeffet som besatt søndag morgen.

– Jeg prøvde å få ham til å tie stille. Men det gikk ikke. Da jeg dro fra gardinene, så jeg at det brant for fullt i fjøset til Øystein, forteller Ulander.

I all hast kjørte naboen til Vik for å varsle om brannen på grunn av strømbrudd og manglende mobildekning.

– Jeg dro til en kollega for å låne fasttelefonen hans. Men da hadde allerede en annen ringt 110-sentralen etter å ha sett røyk, sier Ulander.

Da han kom tilbake til Vedvika sto fjøset i full fyr. I løpet av kort tid var lokalt brannvesen på plass med 10-11 mann.

Sikkerhetssone

– Den gamle driftsbygningen er nedbrent, sier fagleder brann i Flatanger, Halvor Trefjord.

Ei stund var det fare for at brannen skulle spre seg til skogen. Brannvesenet konsentrerte seg om å hindre spredning til skogen og bolighuset.

I tillegg var det ei acetylen-flaske i området som skapte bekymring.

Det førte til at det besluttet å etablere en sikkerhetssone.

– Vet dere brannårsak?

– Nei, vi vet ikke hvorfor det begynte å brenne, svarer Trefjord.

Fjøset ble totalskadd, men brannvesenet klarte å hindre spredning videre i terrenget. Foto: OVE MAGNE RIBSSKOG/FLATANGERNYTT.NO