Smelteverkskonsernet Fesil selger silisiummetallvirksomheten på Holla til det tyske selskapet Wacker Chemie AG.

Avtalen ble inngått sist fredag, og salgsummen er på 65 millioner euro (533 millioner kroner), ifølge en pressemelding fra selskapet.

Fesil sier de nå vil fokusere på produksjonen av ferrosilisium, pluss utvikle den globale handelsvirksomhet innen metaller. De vil også satse på fremstilling av rent silisium til solenergiindustrien.

– Wacker Chemie har vært en god og pålitelig kunde av Fesil Holla gjennom 20 år. Dette oppkjøpet utgjør en strategisk endring som gjør silisiummetallanlegget på Holla til en integrert del av Wackers verdikjede innen silisium, sier administrerende direktør Thorstein Abrahamsen i Fesil.

Konsernsjef Rudolf Staudigl i Wacker sier dette er et viktig strategisk oppkjøp.

– Ved å kjøpe Holla vil vi bli mer uavhengig av prissvingninger og vi vil få økt sikkerhet for vår forsyning av silisiummetall, sier han.

Hollas produksjonskapasitet på rundt 50 000 tonn per år, dekker rundt en tredel av Wackers årlige behov for silisiummetall. Ifølge selskapet har de til hensikt å fortsette å sysselsette de rundt 140 ansatte ved smelteverket.

Transaksjonen forutsetter godkjennelse fra Wackers representantskap og styret i Fesil, i tillegg til godkjenning fra Konkurransetilsynet.

Selges: Det tyske kjemiselskapet Wacker blir ny eier av Holla Metall på Kyrksæterøra. Foto: Kjell A. Olsen