Den som formidlet kontakten mellom Roll Danielsen og Oslo-banken, var konsernsjef Finn Haugan i Sparebank 1 Midt-Norge.

– Sett i ettertid burde vi ikke gitt dette lånet. Men den gangen så vi det som en mulighet til å gjøre en god bankforretning, sier administrerende direktør Torbjørn Vik i Bank 1 i Oslo (i dag Sparebank 1 Oslo Akershus).

Banksjefen forteller at det var i juni 2007 han fikk en henvendelse fra Finn Haugan. Det gjaldt ønske om refinansiering av Roll Danielsens lån i SR-Bank på 310 millioner kroner.

– Haugan lurte på om det kunne være interessant for oss å gi lån til en kunde, sier Vik.

På dette tidspunktet var Roll Danielsen ikke kunde i trondheimsbanken Sparebank1 SMN, og fordi han var styremedlem i banken, kunne ikke Finn Haugan låne ham penger.

Bank 1 Oslo bestemte seg kort tid etter for å imøtekomme forespørselen, og avlastet i løpet av sommeren og høsten 2007 SR-Bank med 140 millioner kroner på lånet til Roll Danielsen. Bank 1 var da eid av Sparebank1 Gruppen, hvor Finn Haugan på det tidspunktet var styreleder.

Gamle kollegaer

–Vi kjente til Roll Danielsen og selskapene hans fra før fordi han hadde lånt penger hos oss tidligere. Selskapene hans hadde god egenkapital og gikk med overskudd. Dessuten fikk vi et godt pant, sier Vik.

Lånet på 140 millioner ble gitt med pant i Residencekvartalet og aksjer i blant annet Adresseavisen.

Torbjørn Vik og Finn Haugan har tidligere jobbet sammen i både Fokus Bank og Sparebank 1 Midt-Norge.

Ikke kjent

Det er tidligere ikke kjent at Oslo-banken refinansierte en del av SR-Bank-lånet, og ifølge Torbjørn Vik visste de ikke at lånet opprinnelig skulle innfris i januar 2007.

Finn Haugan har tidligere uttalt at hans eneste befatning med lånet til Terje Roll Danielsen var å anbefale Roll Danielsen overfor stavangerbanken SR-Bank – og at han etter det ikke har vært involvert i låneprosessen.

Sparebank 1 SMN avlastet SR-Bank med siste rest av lånet – 180 millioner kroner – våren 2008. Det skjedde etter at Roll Danielsen hadde gått ut av styret – og dermed var habil til å få lån i trondheimsbanken.

Adresseavisen har tidligere avdekket dokumenter og opplysninger som viser at det opprinnelige lånet på 310 millioner kroner til Terje Roll Danielsen, var ment som mellomfinansiering som skulle innfris fire måneder senere.

Etter det skulle posten på 18, 8 prosent i Adresseavisen overtas av et nytt selskap, som angivelig skulle etableres av Roll Danielsen, Sparebank 1 SMN og Adresseavisen. Dette selskapet ble aldri opprettet, og Roll Danielsen ble sittende alene med den store aksjeposten som til slutt felte ham.

Vil ikke eie Residence

Etter konkursen i Roll Danielsens selskaper desember 2010, ble Bank 1 sittende med pantet i Residencekvartalet. Oslobanken har senere kjøpt eiendommen – i et forsøk på å unngå tap - og har dermed blitt stor eiendomsbesitter i Trondheim.

– Inntektene på eiendommen i dag forsvarer et ganske høyt lån. Vi har relativt god tid, men vi sitter ikke med eiendommen lenger enn vi må. Vi har ikke tenkt å være eiendomsbesitter i Trondheim. Vi har ikke tapt på Residencekvartalet ennå, og hvis eiendommen mot formodning blir solgt for noe i nærheten av taksten på 392 millioner kroner, vil dette være en grei forretning. Men dette er uansett ikke en sak vi er glad for, sier Vik.

Residencekvartalet rommer det gamle Phoenix hotell på Torget og flere eiendommer i Munkegata i Trondheim.

Møttes hos Haugan

Ifølge Torbjørn Vik gjorde Bank 1 Oslo flere feilgrep i forbindelse med lånet de ga til Terje Roll Danielsen.

– På et tidspunkt, før finanskrisen, slapp vi pantet i Adressa-aksjene, basert på taksten på Residencekvartalet. Vi var innenfor 60 prosent-grensen, og sikkerheten var så god at et større lån med pant i Residencekvartalet var forsvarlig. Vi trodde alt var bra inntil finanskrisen. Da forduftet egenkapitalen og vi så at taksten på Residencekvartalet var litt for høy.

Lånet til Terje Roll Danielsen i Bankl 1 ble gitt blant annet etter et møte i Sparebank 1 SMN sine lokaler i Trondheim i juni 2007, hvor også Finn Haugan var til stede. Hovedhensikten med dette møtet var at Bank 1s saksbehandler skulle bli introdusert til Roll Danielsens virksomhet i Trondheim. Samtidig ble Oslo-banken forespurt om å refinansiere deler av SR-Bank-lånet. Siden var det ikke kontakt mellom Haugan og Bank 1 om dette lånet, i følge Vik.

Største kreditorer

Ifølge den midlertidige konkursinnberetningen er Bank 1 nest største bankkreditor etter kjempekonkursen, med 199,3 millioner kroner. Største kreditor er Sparebank 1 SMN med et engasjement på 372,5 millioner.

Sparebank 1 SMN – som altså senere overtok aksjelånet – har anmeldt er krav i boet på 289 millioner kroner. Dette kravet er blant annet pantesikret i Roll Danielsens aksjepost på 18,8 prosent i Adresseavisen/Polaris Media – og banken er dermed blitt Adresseavisens nest største eier.

- Ingen aktiv rolle

– SpareBank 1 SMN har ikke hatt noen aktiv rolle i Roll Severins kundeforhold i Bank 1 Oslo.

Det skriver informasjonsdirektør Hans Tronstad i en epost på vegne av konsernsjef Finn Haugan. Han påpeker at Terje Roll Danielsen allerede hadde et etablert kundeforhold i Bank 1 Oslo da han fikk til sammen 140 millioner i lån for å delvis refinansiere lånet som var tatt opp for å kjøpe aksjer i Adresseavisen.

– Denne saken ble fullt og helt saksbehandlet og styrebesluttet i Bank 1, skriver Tronstad.

– Ble styret i Sparebank 1 SMN orientert om Finn Haugans engasjement overfor Bank1 Oslo på vegne av Terje Roll Danielsen?

– Både styret og kontrollkomiteen har fått alle relevante opplysninger i saken.

Ifølge banksjef Torbjørn Vik i daværende Bank 1 Oslo kom henvendelsen om å yte det aktuelle lånet til Roll Danielsen fra Finn Haugan. Men Tronstad avviser at banken har spilt en aktiv rolle i forbindelse med dette lånet.

– Terje Roll Danielsen og hans selskaper hadde et kundeforhold i Bank 1 Oslo som strakk seg flere år tilbake i tid. Så noe behov for noen aktiv formidling fra vår side, slik det blir påstått, var det ikke.

Finn Haugan har avvist å la seg intervjue direkte av Adresseavisen.

- Sjakk matt og ensom

Terje Roll Danielsen forteller at han har følt seg ganske ensom i prosessen.

– Da forutsetningen for kjøpet av Adressa-aksjene og innfrielsen av «konsortielånet» i SR-bank ikke ble fulgt opp, måtte Roll Severin AS ta støyten. Selskapet måtte stille alle sine frie aktiva som sikkerhet, blant annet Residencekvartalet som da hadde en meget lav belåning. Men det var nødvendig for at Bank 1 skulle refinansiere deler av Adressa-kjøpet. Jeg var sjakk matt, og følte meg ganske ensom, sier Terje Roll Danielsen.

Roll Danielsen opplyser at Residencekvartalet opprinnelig var belånt med 120 millioner kroner. Dette lånet var tatt opp i BN-Bank.

Terje Roll Danielsen: Styremedlem i Sparebank 1 SMN fra 2001-2008. Styremedlem i Adresseavisen/Polaris Media 2002-2011. Best største eier i Adresseavisen/Polaris Media frem til han gikk konkurs. Roll Danielsen hadde også eierinteresser i SMN frem til konkursen. Foto: STEINAR FUGELSØY
Finn Haugan: Toppsjef i Sparebank 1 SMN siden 1991. Viseadministrerende direktør i Fokus Bank 1989-1991. Flere perioder som styremedlem og styreleder i Sparebank 1 Gruppen. Styremedlem i Bank 1 Oslo siden 2010. Foto: Vegard Eggen