Oljeleteselskapet fikk et underskudd før skatt på 23,8 millioner dollar i tredje kvartal, tilsvarende drøyt 200 millioner kroner med dagens valutakurs.

Det viser kvartalsregnskapet som selskapet offentliggjorde torsdag morgen.

Samtidig innkaller EMGS til ekstraordinær generalforsamling der eierne blir bedt om å gå inn med opptil 278 millioner kroner i ny aksjekapital.

Risikerte tom kasse

151 ansatte har mistet jobben i trondheimsselskapet hittil i år, og ifølge investoransvarlig Charlotte Knudsen behøver selskapet mer penger for å holde seg flytende inntil kostnadskuttene i selskapet får full effekt. I slutten av september varslet selskapet kutt med en årlig effekt på 300 millioner kroner.

- Vi har redusert kostnadene ganske betydelig, og vi tror at vi rundt jul vil komme ned på et bærekraftig nivå. Men vi har ikke iverksatt dette tidlig nok til ikke å gå tom for penger uten påfyll, sier Knudsen til Adresseavisen.

Hun sier at emisjonen er fulltegnet allerede, og at selskapet dermed er sikret pengene.

Klokken 12.30 torsdag hadde EMGS-aksjen falt med 20,9 prosent siden børsstart, og selskapet verdsettes nå til bare 106 millioner kroner.

Halvert kontantbeholdning

Ifølge kvartalsregnskapet hadde selskapet 23 millioner dollar (195,5 millioner kroner) i kontanter ved utgangen av tredje kvartal. De er nesten en halvering fra tre måneder tidligere, da selskapet satt på 42,5 millioner dollar (361,3 millioner kroner).

Hittil i år har selskapet hatt et underskudd før skatt på over 430 millioner kroner.

Selskapet ledes nå av Stig Eide Sivertsen, etter at konsernsjef og tidligere styreleder Bjarte Bruheim gikk på dagen i august i år.

Utsetter betaling av lån

EMGS har også forhandlet med långiverne bak et obligasjonslån på 350 millioner kroner om betalingsutsettelse, mot at selskapet kjøper tilbake deler av lånet.

Obligasjonslånet forfaller til betaling 27. juni neste år, men ifølge selskapet har mer enn to tredeler av obligasjonseierne gått med på en utsettelse i tre år. Samtidig har EMGS tilbudt seg å bruke opptil 64 millioner av den nye aksjekapitalen til å kjøpe tilbake deler av lånet.

Knudsen sier at selskapet ikke hadde mulighet til å innfri obligasjonslånet neste sommer, og at de nå både får lavere finanskostnader og lavere gjeld. Hun sier at selskapet også sto i fare for å bryte betingelsen.

- Lånebetingelsene sier at vi skal ha minimum ti millioner dollar i frie kontanter. Hvis hadde tapt like mye i fjerde kvartal som vi gjorde i tredje, så ville betingelsene blitt brutt, sier hun.

Leter etter olje og gass

EMGS er en spin-off fra Statoils forskningsmiljø på Rotvoll, og selskapet kan ved hjelp av elektromagnetisk teknologi (EM) avdekke mulige olje- og gassforekomster under havbunnen.

Men nedturen i oljebransjen har ført til at teknologien er langt mindre etterspurt blant oljeselskapene. Selskapets inntekter i tredje kvartal endte på 16,3 millioner dollar (138,6 millioner kroner), en nedgang fra 41,7 millioner dollar (354,5 millioner kroner) i samme periode i fjor.

Selskapet gjør det klart at de er inne i en vanskelig periode, men Knudsen tror resultatene vil bli bedre i årets siste tre måneder. Hun sier at tredje kvartal var preget av store enkeltkostnader, både knyttet til kostnadskuttene og til nedskrivninger av verdien på data som selskapet tidligere har hentet inn.