Hvert år kårer økonominettstedet E24 årets ledertalent under 35 år. I år gikk seieren til Jan Frode Johansen, som har gjort kometkarriere i Rema-systemet.

- Det har vært en bra fredag den 13. så langt. Dette er veldig gøy, sier han til Adresseavisen.

«Jan Frode har gjort en imponerende karriere i et viktig selskap i en skarp konkurransesituasjon. (..) Han fremstår som god likt i systemet, samtidig som han beviselig har meget gode resultater og gjennomføringsevne», heter det i begrunnelsen fra juryen.

Blir en av bransjens mektigste

Johansen har hatt en rekke lederstillinger siden han kom inn som ledertrainee i Rema 1000 i 2008. De siste 3,5 årene har han vært regiondirektør i Rema 1000 øst på Østlandet, som omfatter Østfold og den sørøstlige delen av Akershus.

- Vi har økt markedsandelen fra 28 til 34 prosent i løpet av de årene jeg har vært her, sier Johansen.

1. januar tar Johansen over som sjef for Rema Franchise, og får ansvaret for 550 butikker med en samlet omsetning på 40 milliarder kroner. Den stillingen har de siste årene vært besatt av Tom Kristiansen (59), som er blitt en levende legende i dagligvarebransjen.

- Jeg jobber i en helt fantastisk bedrift der de har tatt tak i meg, og latt meg få lov til å blomstre, sier Johansen.

Ifølge Johansen er det nødvendig å forstå bedriftskulturen i Rema 1000 for å gjøre en god lederjobb.

- Når man tar beslutninger, må man forstå hva selskapet står for, understreker han.

Fullblods trønder

Johansen flyttet fra Kirkenes til Trondheim som tredjeklassing, og vokste opp på Byåsen.

- Jeg har bodd 19 år i Trondheim. Selv om dialekten er litt utvannet, er det Trondheim som er hjembyen min, sier han.

Rema-direktøren har blant annet tilbrakt tre år på skolebenken hos BI i Trondheim. Nylig fikk han sjansen til å delta i et to måneders topplederkurs på det amerikanske prestisjeuniversitetet Harvard.

Johansen jobbet for den tyske dagligvarekjeden Lidl fram til Rema kjøpte selskapet i 2008.

- De sa jeg var en person de ønsket å satse på. Siden har jeg fått anledning til å prøve meg i en rekke lederstillinger, sier han.

Jan Frode Johansen (t.v.) flankert av kjøpmann Runar Espenes og dagens sjef for Rema Franchise, Tom Kristiansen. Bildet er tatt under kåringen av årets Rema-butikk. Foto: Rema 1000