Han vil heller rette oppmerksomheten på et poeng han mener ikke er kommet frem i søndagsbutikk-debatten. Lykke mener Rema 1000s anmeldelsene av konkurrentenes søndagsbutikker også er for å beskytte Narvesen, 7-eleven og Shell/7-eleven som også eies av Reitan-familien.

- Reitan er allerede den største aktøren på søndagsmarkedet gjennom at de eier kioskkjedene Narvesen og 7-eleven i tillegg til en masse bensinstasjoner. Alle disse er meget store på dagligvarer og det virker som om anmeldelsene av konkurrentenes søndagsbutikker også er for å beskytte kioskvirksomheten, sier Lykke.

Les også: Rema politianmelder 120 søndagsåpne butikker

En lov også for kiosker

- Det er jo andre som har nevnt at de kaster stein i glasshus. Nå har ikke jeg tenkt å gå rundt i butikker og kiosker og måle opp alle kioskene og bensinstasjonene til Grosserer Reitan. Men loven som regulerer søndagsåpne butikker, gjelder også for kiosker, sier Lykke.

- Jeg var nettopp innom Narvesen-kiosken til Reitan på krysset Nordrgt/Dronningensgt i Trondheim. Jeg skrittet opp og den må være minst å være 160-170 kvm, uten at jeg har noen tanke om å anmelde den, sier han.

Blant de 120 butikkene Rema 1000 har anmeldt, er de fleste eid av Norgesgruppen. Men flere Bunnpris-butikker står også på listen, blant dem to butikker i Trøndelag: Melhus og Orkanger. Se hele listen over anmeldte butikker her.

568 Reitan- kiosker

Reitan-familien eier alle landets Narvesen-kiosker, 7-eleven og Shell/7-eleven gjennom selskapet Reitan Convenience. Det er Odd Reitans yngste sønn Magnus Reitan som leder dette selskapet, mens storebror Ole Robert Reitan er sjef for Rema 1000 AS. Begge selskap er del av Reitangruppen AS.

I Norge har Narvesen rundt 400 kiosker, 7-eleven har ifølge egen nettside 80 butikker samt 88 utsalg som Shell/7-eleven. Til sammenkning har Rema 1000 totalt 18 og Norgesgruppen drøyt 200 brustadbuer og søndagsbutikker tilknyttet definerte turiststeder.

Selv om også Norgesgruppen har store kiosk-kjeder som Mix og Deli de Luca, er det Reitan som har desidert størst markedsandel i i servicehandelen: Narvesen og 7-Eleven har tilsammen 58,5 prosent av kioskmarkedet i Norge, Mix-kjeden og Deli de Luca har 28,3 prosent.

Les også: Like før Rema 1000 anmeldte konkurrentene kom denne plakaten opp i søndagslokalet

Samarbeidet avsluttes

Trond Lykke, far til dagens Bunnpris-sjef Christian Lykke, startet Bunnpris-kjeden gjennom I.K. Lykke i 1981 og åpnet Trondheims første rene brustadbu på Nidarvoll i 1998. Under Trond Lykkes ledelse var Bunnpris lenge eneste dagligvarekjede som satset på utbygging av rene brustadbuer, altså butikker på inntil 100 kvadratmeter som ble tillatt ved en lovendring tidligere statsråd Sylvia Brustad (Ap) sto bak.

De to dagligvarefamiliene fra Trondheim, Reitan og Lykke, har vært skarpe konkurrenter i over en mannsalder. Omtrent i samme periode som Odd Reitan og Trond Lykke selv satt ved roret ved henholdsvis Rema og Bunnpris. I 2010 var det sønnene Ole Robert Reitan og Christian Lykke som signerte kjedenes første store samarbeidsavtale da de gikk sammen om felles innkjøp.

For en måned siden valgte imidlertid Bunnpris å bryte med Rema. Isteden for fornyet avtale med Reitan skal Bunnpris fra 2017 ha felles innkjøp og distribusjonstjenester med Reitans største dagligvarekonkurrent, Norgesgruppen, eid av familieselskapet Joh Johansson.

Les også: Disse butikkene blir anmeldt i Trøndelag

Kan ikke garantere

Lykke senior er fortsatt stor eier i dagligvarekjeden Bunnpris, men i dag er rollen hans i handelsvirksomheten av I.K. Lykke begrenset til styremedlem og styreleder for enkeltbutikker.

- Er noen av butikkene du er styreleder for blitt anmeldt?

- Det vet jeg ikke, jeg har ikke gjennomgått listen. Men våre butikker er innenfor lovverket, i alle fall det jeg vet. Som Rema selv kan jeg ikke garantere at det ikke kan være en kvadratmeter for mye noe sted, sier Lykke.

Les også saken fra 2010: Bunnpris + Rema = sant! og om da Bunnpris valgte Norgesgruppen fremfor Rema: Lykke bryter med Reitan

Rema: - Ikke en kamp for søndagsåpent

Kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer i Rema 1000 svarer slik på Lykkes utspill i en epost til Adresseavisen:

- Vi håper vår anmeldelse av butikker som har for stort salgsareal på søndager og bryter loven, fører til en klarhet i dagens regelverk. Slik det er i dag håndheves ikke loven og det syns vi er alvorlig og ødeleggende for konkurransen mellom dagligvarekjedene. Vi ønsker sterk konkurranse, men på like vilkår. Vi håper folk forstår at dette ikke er en kamp for søndagsåpent, men en kamp for like konkurransevilkår. Her mener vi myndighetene må komme på banen og sikre at regelverket overholdes.

- Vi stiller spørsmålstegn ved at Lykke her ikke selv vil vedkjenne seg at han bryter loven, og at Bunnpris-kjeden skryter av at de er vant til å bli anmeldt, legger Beyer til.

Det Bunnpris-sjef Christian Lykke sa til Adresseavisen om dette mandag var:

- Generelt kan jeg si at dette har vi vært gjennom før. Det har vært ulike menighetsråd og slike aktører som har anmeldt oss mange ganger før. Derfor har vi i de aller fleste søndagåpne Bunnpris-butikker målbrev hengende synlig, der vi har fått noen, som regel en takstmann, til å måle opp butikken. De målbrevene viser at vi er på rett side av loven.

Les hele saken om konkurrentenes reaksjoner på Rema-anmeldelsene her.

Mandag leverte Ole Robert Reitan anmeldelser av 120 søndagsbutikker i Norgesgruppen, Coop og Bunnpris. Foto: NTB Scanpix
Kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer i Rema 1000. Foto: Rema 1000