Prisen på bolig steg med 0,3 prosent fra mai til juni, mot 0,2 prosent i landet under ett. Landsøkningen er den høyeste denne måneden på fem år.

For siste 12 måneder, er imidlertid veksten i Trondheim noe lavere enn landet forøvrig, med en prisøkning på 5,8 prosent mot 7,3 prosent for landet som helhet.

Les også: Boligprisene steg med 1,1 prosent i mai

Snittpris nær 3 mill.

I juni tok det i snitt 18 dager å få solgt en bolig i Trondheim. Det er raskere enn i landet forøvrig, der gjennomsnittlig salgstid var 30 dager.

Gjennomsnittsboligen i Trondheim koster nå kroner 2.967.364 kroner, ifølge en pressemelding fra Eiendom Norge. Det ble solgt 618 boliger i Trondheim siste måned, noe som er 0,4 prosent flere enn samme måned i fjor.

Les også: Katrine (26) sparte penger på å kjøpe med venninne

- Uvanlig sterk vekst

For landet under ett er boligprisene er nå 7,3 prosent høyere enn for 12 måneder siden, melder Eiendom Norge på sine nettsider. Korrigert for sesongvariasjoner, er prisstigningen i juni på 0,8 prosent.

– Juni ble nok en måned med sterk prisvekst i det norske boligmarkedet. I løpet av de siste ti årene er det kun i 2009 hvor vi har hatt en sterkere prisvekst på landsbasis i juni og første halvår. Boligprisveksten er først og fremst drevet av utviklingen i Østlands-området, sier Eiendom Norges administrerende direktør, Christian Vammervold Dreyer i en pressemelding.

- Ikke unormalt i Trondheim

Regionleder Ronnie Andersson i DNB Eiendom Trøndelag, medgir at boligprisveksten i Trondheim er noe høyere enn ventet.

- Men det er ikke unormalt her i byen. Juni er en god salgsmåned i Trondheim, sier han.

- Generelt for dette tidsrommet, er at små leiligheter i sentrale strøk får et byks. Det er en del unge, nye kjøpere som får hjelp av foreldrene sine til å by på bolig i forbindelse med flytting for studier, sier Andersson.

Ifølge ham er det generell prisvekst på flere boligtyper, både eneboliger og leiligheter i Trondheim.

- Nyboliger selger godt og brukte boliger er det litt mindre av, så også der er etterspørselen ganske høy, sier Andersson.

Les også: Nytt meglerfirma skal gjøre boligsalg mer selvbetjent

- Hva tror du vil skje med prisene nå fremover?

- Juli kan gå begge veier. Vi hadde en høy vekst i mai, en moderat vekst i juni, så juli kan få en dupp før det tar seg opp på tidlighøsten og så igjen dale mot slutten av året, sier Andersson i DNB Eiendom.

I Trøndelag utenfor Trondheim, er bildet annerledes. Både Sør-Trøndelag utenfor Trondheim og Nord-Trøndelag har prisene gått ned i juni.

Færre boliger til salgs

I landet totalt var det i ved utgangen av juni var det 5,3 prosent færre boliger til salgs enn i samme måned i fjor.

– Det har i juni vært meget god aktivitet i boligmarkedet over det meste av landet. Det er en markant nedgang i antall solgte boliger i Oslo og Stavanger sammenlignet med i fjor, men for landet under ett er det kun i 2015 at det er omsatt flere boliger enn i årets juni, sier Dreyer i pressemeldingen fra Eiendom Norge.

Det tok i gjennomsnitt 30 dager å selge en bolig i juni mot 29 dager i juni 2015. Av de største byene var det kortest salgstid i Oslo og Fredrikstad der det i gjennomsnitt tok henholdsvis 13 og 16 dager å selge en bolig. Lengst tid tok det i Stavanger og Kristiansand med henholdsvis 69 og 57 dager.

Les også: Reitans boligprosjekt er til salgs igjen

Størst oppgang i Oslo

– Utbudet av boliger er forskjellig i ulike deler av landet. På Sør- og Vestlandet og i deler av Nord-Norge er det mange boliger for salg, mens Oslo og omkringliggende kommuner går inn i sommeren med færre boliger for salg enn på mange år. Dette reflekteres også i salgstiden som er svært lav på Østlandet, sier Dreyer.

Boligprisene i juni utviklet seg sterkt på Østlandet og svakere i resten av landet. Størst oppgang hadde Oslo og Asker med henholdsvis 1,3 og 1,1 prosent. Sterkest prisutvikling de siste 12 månedene har Oslo og Hamar hatt med en vekst på henholdsvis 13,4 og 11,5 prosent. Svakest utvikling siste 12 måneder har Stavanger og Sandnes med en nedgang på henholdsvis 7,2 og 6,0 prosent.

Ronnie Andersson, DNB Eiendom. Foto: DNB