- Før kastet vi all restematen, og det er grusomt. For det er jo fullt ut spiselig mat.

Det sier Jannicke Jakobsen som er daglig leder ved Dis Café i kjelleren på Byhaven. De er én av elleve restauranter og bakerier i Trondheim som foreløpig har meldt seg på «Too good to go». Dette er en opprinnelig dansk app som ble lansert i Norge i februar i år.

Konseptet er enkelt: Appen finner frem til restauranter i nærheten av deg som rett før stengetid selger mat de ikke fikk solgt, men nå til en rimeligere pris. Slik gjør du: Bestill og betal maten på appen. Møt opp i det tidspunktet spisestedet har angitt at du kan komme.

Slipper å kaste mat

- Vi er en plattform for overskuddsmat, ingen skal behøve å kaste mat. I Trondheim har vi blant annet hoteller med, disse selger bokser med et utvalg fra frokost- eller lunsjbuffeetene sine, sier Sophie Wiik som er norgesansvarlig for «Too good to go».

Forretningsideen er at alle skal tjene på dette, både restauranten, kunden og de som står bak appen.

- Vi tar et sevicegebyr av matprisen, som hovedsakelig går til emballasje og til å drifte appen. Vi er foreløpig en underskuddsbedrift, men har stor tro på at dette har en fremtid, sier Wiik fra «Too good to go»

Klokka er 18.00 og Lars Gjølme stikker innom Dis Café for å hente dagens middag. Kjøpt via appen koster denne nå 45 kroner, mot restaurantprisen på 129 kroner.

- Jeg har brukt appen cirka ti ganger, og for meg er dette et fullverdig måltid til en billig penge. Jeg har jobbet sent i det siste, så på vei hjem hopper jeg av bussen i Midtbyen og henter et varmt måltid, før jeg tar bussen videre hjem, sier Gjølme.

Studenttilbud på middag

Noen tastetrykk på en app kan gi deg billig restaurantmat, mens andre apper kan gjøre ditt eget kjøkken om til en business.

I vinter kom appen Resterent.no som beskriver seg som en «markedsplass for hjemmelaget take-away». Her kan du søke etter hobbykokker i nærheten som tilbyr middag fra sitt eget kjøkken.

- Vi startet nettopp opp i Oslo, men vender nesen snart nordover. Vi får stadige forespørsler fra kunder rundt omkring i landet, så det er tydelig at vi er ønsket, sier Torgeit Cook, daglig leder i Resterent.no

Det samme gjelder for nyoppstartede Nabomat.no, som i sommer er i gang med å etablere seg i Trondheim.

I Trondheim finnes allerede et lokalt tilbud, gjennom appen Crabster. Grabster er utviklet av fire studenter ved NTNU og de ble i vår kåret til beste app av den NTNU-baserte app-akseleratoren Applab og gjennom NTNU sin entreprenørskole ble de i tillegg hedret med tittelen «Årets studentprosjekt» i Norge.

- Vi lanserer appen i slutten av august, og retter oss først spesielt mot studenter. Etter hvert håper vi å nå flere, sier en av gründerne Magnus Tovsen. Går det som de håper så vil Grabster også lanseres i andre norske byer, og gjerne også i utlandet.

Mattilsynet følger med

Også for Mattilsynet er matdelingstjenestene noe nytt, men seksjonsleder Solveig Almaas hos Mattilsynet i Trondheim følger nøye med på den nye trenden.

- Det kommer stadig flere apper innen matdeling. Det virker som dette ikke er en døgnflue, men noe som har kommet for å bli. Derfor er det veldig viktig at de som lager mat innser at de har et ansvar for matsikkerheten. Når det gjelder apper som tilbyr restemat fra restauranter, så tenker vi at dette er ok siden dette er kjøkken som allerede blir fulgt opp av oss. Det er noe annet med alle privatkjøkkenet hvor det nå skal lages mat for salg. Hovedregelen er at når du lager mat for salg eller utdeling skal du følge bestemte regler. Jeg vil anbefale alle hjemmekokker å finne ut hva planen er; skal du selge/dele ut mat kun én dag eller ofte? Er svaret ofte, så skal du registre deg hos Mattilsynet. Mattilsynet kan komme på inspeksjon om du er registrert eller ikke. Selger du bare en dag behøver du ikke registrere deg, men du må uansett følge reglene som stort sett handler om god mathygiene. Er du i tvil så ta kontakt med ditt lokale mattilsyn, sier Almaas.

Det handler om vanlig matvett, og Tovsen i Grabster er bare glad for at Mattilsynet følger med.

- Vi er selvsagt opptatt av at det skal være trygt å kjøpe mat gjennom oss, sier Tovsen.

Kvalitetssikrer hobbykokkene

Nabomat.no er også opptatt av matsikkerhet.

- Vi er godt i gang i Oslo, Stavanger og Bergen, mens vi har søkt etter hobbykokker i Trondheim i sommer. Flere har meldt seg og disse blir nå kvalitetssikret. Vi har en fagansvarlig yrkeskokk, som sjekker at hobbykokkene er skikket og at de har et greit kjøkken. Vi tilbyr også kurs innen mathygiene. Det er alltid en risiko for å bli matforgiftet, uansett hvor du kjøper maten din, men vi er i alle fall «hands on» og gjør vårt for å tilby et trygt måltid, sier Henry Tran som er daglig leder hos Nabomat.

Kunde Lars Gjølme som allerede kjøper restemat på resteraurant, ser ikke bort fra at han også vil benytte seg av hjemmelaget middag når dette tilbudet snart kommer til byen.

- Jeg har allerede meldt meg inn i Crabster sin gruppe på Facebook, og siden du må hente maten hjemme hos kokken så har du jo både navn og adresse dersom noe skulle skje. Og du kan gi tilbakemeldinger på tilbudet, på samme måte som du kan både på Uber og Airbnb, sier Gjølme.

Snart er middagen klar: Jannicke Jakobsen på Dis Café gjør klar kjøttkakene som en noen har bestilt via app. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth, Adresseavisen