Denne uka er tre annonserte fellesvisninger i Trondheim blitt avlyst, fordi boligene ble kuppet før visning.

- Det er et økende fenomen, klart oftere enn tidligere, sier eiendomsmegler Sebastian Leistad, hos Privatmegleren Benum og Johansen.

Kan gå begge veier

En enebolig, på Angelltrøa i Trondheim, var en av eiendommene som ble solgt før fellesvisning denne uka.

- Her ble boligen lagt ut for salg og noen ringte og ba om privat visning. Den ble gjennomført uten at jeg var til stede. Senere samme kveld ble det gitt et bud direkte til selger, som ble akseptert, sier Leistad.

Boligen ble solgt 200 000 kroner over prisantydning.

- Jeg fraråder alltid kunder å selge boligen før det har vært fellesvisning, men dette er kjedelige situasjoner å havne i. Jeg har vært borti ett tilfelle der selger ikke oppnådde samme pris i budrunden, som budet som ble avslått før fellesvisningen, men jeg har også opplevd det motsatte, sier Sebastian Leistad.

Denne boligen var en av tre som ble kuppet før fellesvisning denne uka. Foto: Inviso boligfoto.

Prisrekord i borettslag

En leilighet på Berg i Trondheim ble denne uka solgt for fire millioner kroner, og satte prisrekord i borettslaget.

- Her fikk selger et direkte bud og fellesvisningen ble avlyst. Vi kan ikke formidle bud til selger, som har kortere frist enn klokken 12 etter den siste annonserte fellesvisningen, sier Frank Robert Bae i Eiendomsmegler 1.

- Vi opplever ofte at kjøpere prøver å kuppe boligen, men selgerne sier som oftest nei, etter råd fra oss. En enebolig på Ranheim ble tidligere i år solgt 1,4 millioner kroner over prisantydning. Der hadde selgeren avslått et direkte-bud på én million kroner over prisantydning, sier Bae.

Les også: Boligprisene fortsetter å stige unormalt mye

Leilighet i denne blokka satte prisrekord. Foto: Jens Martin Nervik Inviso boligfoto.

La på 600 000 kroner

- Mange ringer oss og ber om privatvisning, og det prøver vi å legge til rette for, men vi fraråder alltid kundene å droppe budrunden. Det er bare da man finner ut hva boligen virkelig er verd, sier Stig Johansen, hos Privatmegleren Benum og Johansen.

Denne uka ble en enebolig på Tiller solgt for 5 millioner kroner og visningen avlyst. Her ga kjøper et bud på 600 000 kroner over prisantydning.

- Både kjøper og selger er fornøyd, men vi ønsker ikke dette. Fellesvisning er en viktig arena for oss, for å kartlegge andre interessenter som er på boligjakt, sier Johansen.

Annonserte fellesvisninger ble avlyst da disse tre ble solgt. Foto: Finn.no

Les også: Enebolig gikk 1,8 millioner over prisantydning

Advarer kjøperne

- Særlig i leilighetsmarkedet er vi bekymret, fordi der bor man gjerne kort tid. Dokumentavgift ved kjøp, og meglerhonorar ved salg, kan gi fort gi kostnader på 150 000 kroner. Har du i tillegg betalt 150 000 kroner for mye for leiligheten, er det ikke sikkert du får noen gevinst når du selger, sier Endre Jo Reite, forbrukerøkonom i Sparebank 1 SMN.

Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN Foto: Therese Alice Sanne

Kjøp til fornuftig pris

Banken er mest bekymret for førstegangskjøperne som mangler erfaring, og som har dårlig referansegrunnlag til hva boligene er verd.

- De siste kronene i budrunden har stor risiko forbundet med seg, og det er ikke sikkert du får de med deg når du selger. Som bank taper vi ikke penger, men kundene kan tape egenkapitalen sin, sier Reite.

I Sparebank 1 SMN må kunder som byr over ti prosent over prisantydning, stille det overskytende beløpet som egenkapital.

- Vi er ikke så bekymret for budrundene i eneboligmarkedet, og i Trondheim er markedet mer rolig og balansert enn i Oslo, sier Reite.

Les også: Forbrukerrådet mener bankene må ta sin del av ansvaret for prisøkningen i boligmarkedet