Tre bedriftsledere fra Midt-Norge går videre til nasjonal finale i verdens største vekstskaperprogram «EY Entrepreneur Of The Year». Dette ble klart under regionskåringen på Dokkhuset Scene i Trondheim torsdag kveld. Lederne er Bjørn Tore Brevik fra Eplehuset i Trondheim, Svein Rune Gjerde fra Marin Teknikk på Gurskøy i Møre og Romsdal og Finn Wilhelm Sinkaberg fra Sinkaberg Hansen i Rørvik i Nord-Trøndelag.

Må oppfylle 3 X 20

EY, eller Ernst & Young, jobber i 152 land og kårer hvert år Norges fremste vekstskaper. Som en hovedregel må selskapet ha minst 20 millioner i omsetning, minst 20 ansatte og minst 20 prosents vekst siste år, og det er enkeltpersoner som skaper vekst som løftes frem.

De tolv beste kandidatene fra seks regionale kåringer går videre til en nasjonal finale i Oslo 29. november. Den nasjonale vinneren representerer deretter Norge på den internasjonale finalen i Monaco sommeren 2017.

- Det er nærmere 500 aktuelle vekstbedrifter i Midt-Norge, så å komme med blant de åtte i regionskåringen er godt gjort, sier Terje Andersen, ansvarlig for «EY Entrepreneur Of The Year» i Norge.

Én milliard i omsetning

Eplehuset er Norges største forhandler av Apple-produkter med 21 butikker over hele landet. Det startet på Solsiden i Trondheim, og derfor er Bjørn Tore Brevik med videre i konkurransen. Brevik ville gjøre Apples produkter mer tilgjengelig og nå har Eplehuset 350 ansatte. Ifølge juryen er Brevik fortsatt aktiv på eiersiden, de har nært doblet omsetningen hvert år de siste ti årene og i 2015 nådde de milepælen på én milliard i omsetning.

Sunnmørsbedriften Marin Teknikk på Gurskøy ble etablert i 1981 av Svein Rune Gjerde og hans far Edvard Gjerde, med et ønske om å forene teori og praksis i maritime konsulenttjenester. Juryen viser til at de i dag er et internasjonalt selskap, med en dobling av omsetningen siden 2013.

Flere år med vekst

Sinkaberg Hansen er et oppdrettsselskap med hovedkontor og produksjonsanlegg på Marøya i Rørvik. Finn Wilhelm Sinkaberg etablerte selskapet Sinkaberg Fisk allerede i 1977. Han har hatt en ledende rolle i selskapet siden oppstart og er fortsatt daglig leder. Ifølge juryen har han i dag 170 ansatte, og en omsetning i 2015 på om lag 1,3 milliarder kroner.

– Det er morsomt å se lokale bedrifter utvikle seg slik som disse har gjort, som klarer å holde oppe lønnsom vekst år etter år. Her har forretningssans og strategisk innsikt kombinert med sterk gjennomføringskraft virkelig skapt resultater, sier Terje Andersen.