Ett aksjebrev i Søbadeindretningen i Throndhjem fra 1860 ble solgt for 5600 kroner, forteller Oddvar Walle Jensen, formann i Østlandets Aksjebrevforening.

- Det er nok den høyeste prisen som et Søbade-aksjebrev har gått for, sier Jensen til Adresseavisen.

Brevet hadde en utgangspris på 2500 kroner, og Jensen tror den høye prisen skyldes at det er lenge siden et slikt var til salgs.

Verdifulle

Østlandets Aksjebrevforening er et lokallag av Norsk Selskap for Scripofili, og sto bak auksjonen av historiske og nå ugyldige aksjebrev i Oslo sist lørdag.

Jensen sier at det til sammen ble solgt aksjebrev for 371 000 kroner, noe som viser at de ikke er verdiløse selv om de er ugyldige.

Ett annet av de trønderske aksjebrevene, i Støren-Aamot Jernbane fra 1884, ble solgt for 4500 kroner, som var det samme som utgangsprisen. Et aksjebrev i Throndhjems Handelsbank ble solgt for 1600 kroner.

Sjeldent: Ettersom staten innløste alle private jernbaneaksjer, er aksjebrev som dette svært sjeldne. Det ble solgt for 4500 kroner.

Jensen sier at det var rundt 25 stykker i salen under aksjonen. De hadde i tillegg fått inn 40 skriftlige forhåndsbud, og det var også tre budgivere på telefon. Jensen sier at han ikke kjenner til om det var samlere fra Trøndelag som kjøpte de lokale aksjebrevene.

Prisrekord

På forhånd var det stilt størst forventninger til et aksjebrev i Christiania Caper-Compagnie fra 1808. Dette var en selskap som med kongelig tillatelse kunne drive piratvirksomhet under Napoleonskrigene, der Eidsvolls-mannen Christian Magnus Falsen var en av flere kjente medeiere.

Utgangsprisen var 20 000 kroner, men budkampen stoppet ikke før det ble solgt for rekordprisen 64 000 kroner.

Denne forrige rekorden for et norsk ugyldig aksjebrev ble satt i 1990, da et brev i Røros Kobberverk ble solgt for 63 000 kroner.

Jensen sier at det ble lagt inn forhåndsbud, samtidig som ble gitt bud både fra salen og over telefon. Han sier at det var to fra utlandet og én nordmann som bød over telefon, og at det var sistnevnte som fikk tilslaget.

Jensen sier at han ikke kan gå ut med hvem som ga vinnerbudet.

- Men han er ikke ubemidlet, for å si det sånn, forteller han.

Jensen understreker samtidig at dette ikke nødvendigvis er en dyr hobby. En lang rekke av aksjebrevene ble solgt for mellom 150 og 1000 kroner, og han sier at dette også er brev som det er verdt å samle på.