For landet sett under ett sank boligprisene med 1,1 prosent i mai. Korrigert for sesongvariasjoner falt de 0,7 prosent.

Mens det i Oslo var prisfall på brukte boliger på 1,4 prosent i mai, steg prisene i resten av de største byene her i landet. I Trondheim steg de 0,7 prosent. Bare i Stavanger steg de mer, med én prosent, viser ny statistikk fra Eiendom Norge.

De 12 siste månedene har boligprisene steget med 6,4 prosent i Trondheim. Det betyr at byen har en litt svakere prisutvikling enn landet for øvrig, hvor 12-månedersveksten er på 8,3 prosent.

Oslo har økt mest

Oslo har fremdeles den høyeste 12-månedersveksten med 16,5 prosent. Svakest vekst hadde Sandnes med en oppgang på 0,1 prosent.

Administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer, sier i en pressemelding at det fremdeles er regionale forskjeller, men med motsatt fortegn enn hva som har vært trenden de siste årene.

- Stavanger har nå den sterkeste prisutviklingen, og har så langt i år en sterkere utvikling enn byer som Bergen og Trondheim. Trendskiftet i Oslo materialiserer seg nå i en prisnedgang, noe som sannsynligvis vil vedvare i noen måneder til. Likevel er det, etter en unormalt sterk vekstperiode på cirka 40 prosent de siste to årene, verken overraskende eller dramatisk at vi får en kortere periode med svakere prisutvikling, sier Dreyer i meldingen.

Har solgt flere

I mai ble det solgt 615 boliger i Trondheim, og det er vel ti prosent flere sammenlignet med samme måned i fjor. Hittil i år er det solgt 2,4 prosent flere boliger enn i 2016.

På landsbasis ser det i år solgt 36 732 boliger, omtrent som i fjor.

- Det er en god balanse mellom tilbud og etterspørsel i boligmarkedet nå, noe som gjenspeiler seg i høy aktivitet og mange salg. Vi har aldri registrert så mange salg i en mai måned tidligere, og samlet for 2017 er det kun i de to siste årene vi har registrert flere salg enn i år. Det har vært en spesielt kraftig økning i antall salg i Stavanger, Bergen og Trondheim den siste måneden, sier Dreyer i pressemeldingen.

I mai ble det lagt ut 11 483 boliger for salg her i landet, og det er nesten elleve prosent flere enn i samme måned i fjor.

I mai ble det lagt ut 727 boliger til salgs i Trondheim, og det er vel 13 prosent flere enn i samme måned i fjor.

Kjapt å selge

Det tok i gjennomsnitt 19 dager å selge en bolig i Trondheim i mai, mens det i april tok 18 dager. Samtidig er omsetningstiden i mai kortere enn i landet for øvrig, der gjennomsnittlig salgstid var 31 dager.

Gjennomsnittsboligen i Trondheim koster nå cirka 3 150 000 kroner.