Det tror Torkild R. Reinertsen, direktør for olje og gass i Reinertsen AS.

- Det kan bli like viktig for vår engineeringsvirksomhet som tradisjonelle plattformer er i dag, sier han.

Utfordrer de fire store

Nysatsingen ble profilert på oljemessa ONS i Stavanger denne uka. Der stiller Reinertsen ut et håndmalt maleri av et komplett produksjonsanlegg på havbunnen, en form for ingeniørkunst Reinertsen har benyttet i flere sammenhenger.

- I dag er det globale markedet for subsea produksjonsutstyr dominert av fire store aktører. Vi mener vi kan gjøre det mye billigere ved å sette sammen utstyr fra ulike leverandører, og så sørge for at de «snakker sammen», sier prosjektleder Martin Sørensen.

Reinertsen har hentet Sørensen fra en av de fire store, FMC, for å bygge opp det nye forretningsområdet. Også andre kloke hoder er hentet fra etablerte aktører i bransjen.

Nybrottsarbeid

Ved å flytte plattformprosesser ned på havbunnen, kan oljeselskapene spare milliarder på både bygging og drift. Konstruksjonen er vesentlig slankere enn en tradisjonell plattform, den krever mindre energi, og den krever ikke kontinuerlig bemanning.

Likevel er det få oljeselskaper som så langt har turt å ta sjansen. To anlegg som separerer brønnstrømmen står allerede utplassert på norsk sokkel. Åsgard-feltet utenfor Midt-Norge får snart et svært anlegg som skal komprimere gassen på havbunnen. Dermed er en ny milepæl passert, forteller Sørensen.

- Vi tror mulighetene er store både hjemme og ute, sier han.

- Selve byggingen skjer som oftest i nærheten av der anlegget skal utplasseres. I Norge kan dette bygges på Orkanger eller i Murmansk, for eksempel, skyter Torkild Reinertsen inn.

Reinertsens kontor i Asker har nylig rekruttert senioringeniører med spisskompetanse innen subsea. Hovedkontoret i Trondheim og Gøteborg-kontoret besitter også subsea- og prosesskompetanse som vil komme til nytte.

- I dag har vi 1600 ingeniører. De ville helt sikkert bli færre om vi satt stille uten å finne på noe nytt, sier Reinertsen.