Det var fire budgivere på småbruket på Byneset, som nylig ble solgt for syv millioner kroner.

Prisantydningen på 5,79 millioner kroner ble satt ut ifra en landbrukstakst på eiendommen, bestemt av en ekstern takstmann. Ifølge megler Jonas Toftemo i Proa Eiendomsmegling hadde kjøperne vært på leting etter et småbruk i over fire år.

Ifølge Reidar Almås er ønsket om et småbruk på landet en trend som har bygd seg opp over flere år, og det er flere kjøpere enn selgere.

- I Bygdeforsknings lokalsamfunnsundersøkelse har vi sett det samme over tid. Men de fleste som vil kjøpe et småbruk ønsker et sted å bo, ikke et sted å drive. I beste fall trenger de plass til en hest eller til hunder. Det er nok en del som lyst til å komme seg bort fra trengselen i byen, eller som har et oppussingsgen, sier Almås.

To visningskvelder

Det var 64 som meldte seg som interessenter da småbruket på Mebygda på Byneset ble lagt ut for salg, og det var til sammen 35 på visning. Ifølge megler Jonas Toftemo ble det satt av to kvelder til visning, slik at man hadde god til en gjennomgang.

- Det er mange som ser seg om etter småbruk. Senest tirsdag fikk jeg en telefon fra en interessent fra Oslo med spørsmål om prospektet, og om det var solgt, sier Toftemo, som sto for salget sammen med megler Anders B. Kjeldseth.

Småbruket består av to boliger, uthus og stabbur, og det tar under en halvtime å kjøre til Trondheim sentrum. Eiendommen er på 75 mål, inkludert 55 mål dyrkajord.

Kjøpet er også konsesjonspliktig, og siden eiendommen er underlagt priskontroll er det opp til myndighetene å godkjenne prisen.

Almås sier at småbrukene gjerne blir solgt til en god pris, selv om de ikke er i bra stand. Både i 2012 og 2013 var «småbruk» det meste brukte søkeordet på nettportalen Finn.no.

- Det vi gjerne ser er at kjøperne har jobb i en by, og at de legger opp til pendling. Men det er et stort prisfall når man kommer utenfor pendlingsavstand, særlig til de store byene. En til to timer utenfor byene ser vi at småbruk står tomme, eller at de brukes som feriested, sier han.

- Drømmen lever

Bedring av kollektivtilbudene gjør at Almås tror trenden med småbruk vil styrke seg i årene fremover. Han opplever også at folk blir boende hvis de først får tak i ett.

- Drømmen om å leve av et småbruk er nok død, men drømmen om småbruk som boidyll lever i beste velgående, sier han.