Tidligere tirsdag skrev adressa.no om hvordan lille BN Bank i Trondheim i forrige uke startet kuttfesten, da boliglånsrenta for samtlige kunder ble senket til 3,2 prosent.

I dag kunne Danske Bank fortelle at fagforeningen Akademikerne har valgt dem som sin nye hovedbank. Deretter kom mottrekket fra DNB, Akademikernes tidligere hovedbankforbindelse: Alle Akademiker-medlemmer under 34 år får en boliglånsrente på 3,2 prosent.

Nye kutt fra Danske

Men det stopper ikke der: Danske Bank varsler tirsdag ettermiddag at de setter ned renta med inntil 0,2 prosent, og at samtlige boliglånskunder får lavere rente.

Endringene skjer som en følge av «konkurransesituasjonen», heter det i en pressemelding.

- Danske Bank har en uttalt vekststrategi i det norske markedet. Nylig viste vi at vi mener alvor med denne da vi signerte samarbeidsavtalen med Akademikerne. Nå styrker vi oss ytterlige mot nye og eksisterende kunder, skriver Steinar Nielsen, som er direktør for personmarked.

Kuttkonkurranse

Bankens beste boliglånsrente blir 3,2 for Boliglån UNG. For lån over to millioner kroner, vil renta være 3,45. Endringene trer i kraft torsdag denne uken for nye kunder, mens gamle kunder må vente til «midten av november», ifølge meldingen.

DNB, landets største bank, begrunnet også sine rentekutt med konkurransesituasjonen. Nordea og Skandiabanken kuttet renta allerede mandag kveld. Billigste boliglån til ordinære kunder i Sparebank1 SMN var helt inntil i kveld 3,7 prosent - men nå snur også Midt-Norges største bank på flisa.

- Vi har besluttet å sette ned renta med 0,2 prosentpoeng, sier informasjonsdirektør Hans Tronstad, som sjekket saken etter at adressa.no tok kontakt tirsdag kveld.

Det er lånetakere med «lav belåningsgrad og god betjeningsevne» som får full uttelling, ifølge banken.

Unge LO-medlemmer

- Det gjelder altså godt sikrede lån, sier Tronstad.

- Hvor mange kunder gjelder dette?

- Det tallet har jeg dessverre ikke. Men det billigste lånet blir til 3,2 prosents rente, og dette gjelder unge LO-medlemmer gjennom ordningen «LO Favør Ung», sier han.

- Det er rift om de unge, fagorganiserte?

- Ja. Det er genrell tøff konkurranse, men spesielt om de unge lånekundene. Vårt øvrige boliglån for unge blir til 3,3 prosents rente, sier Tronstad.

- Var dette noe dere valgte å gjøre etter at Danske Bank nå setter ned sin rente?

- Nei, vi har vært i tenkeboksen lenge. I løpet av høsten er det blitt billigere med innlån, samtidig som konkurransen er tøff. Vi akter å være den banken som vokser mest i boligmarkedet, også i fremtiden, sier han.

Den nye SMN-renta trer i kraft for både nye og gamle kunder 1. desember.