Det norske-aksjen ble fredag omsatt helt ned i 37,10 kroner. Det er 11 prosent lavere enn sluttnoteringen torsdag, og den laveste kursnoteringen siden Statoil oppdaget det gigantiske Johan Sverdrup-feltet høsten 2011.

Sverdrup-feltet strekker seg over tre lisenser i Nordsjøen. Trønderne har en eierandel på 20 prosent i den mest oljerike delen.

Over 6 mrd. borte

Fredagens kursfall kommer i tillegg til et bratt verdifall tidligere i høst. Så seint som 17. juli sluttet aksjekursen i Det norske på 69 kroner. Nå er den snart halvert.

Det betyr at børsverdien i Det norske har falt fra 14 til knapt 8 milliarder kroner i løpet av fire måneder.

I Det norskes hovedkontor på Torvet i Trondheim er det få som griner over det voldsomme verdifallet, ifølge kommunikasjonsdirektør Rolf Jarle Brøske.

– Vår fulle oppmerksomhet er rettet mot å levere på de prosjektene vi jobber med. Det er det vi bruker kreftene våre på. Vi skal bygge ut Ivar Aasen-feltet på tid og kost, og vi skal opprettholde full produksjon på Alvheim-feltet, sier han til Adressa.no.

Helsvart børsfredag

Det norske er ikke alene om å ha en svart fredag på Oslo Børs. Kursen i børslokomotivet Statoil var ved 13.30-tida åtte prosent ned. Hovedindeksen hadde på samme tidspunkt falt nesten tre prosent.

Kursfallet skyldes torsdagens møte i organisasjonen av oljeproduserende land, OPEC, som endte med at medlemslandene vedtok å produsere like mye olje som før.

Det sendte oljeprisen i kraftig utforbakke. Ett fat nordsjøolje omsettes fredag for 73 dollar per fat, det laveste siden finanskrisen. Flere spår at 60-tallet er rett rundt hjørnet.

– Vi er i et marked med store svingninger. Hendelser som vi har sett i dag er ikke uvanlige, men kommer brått på når de først inntreffer. I løpet av de 15 siste årene har vi hatt oljepriser fra 17 til 147 dollar per fat, så dette er noe vi er forberedt på. Vi er i en sterk finansiell posisjon, forsikrer Statoils finansdirektør Torgrim Reitan overfor NTB.