Det sier Lars Morten Rosmo, leder i Sør-Trøndelag Bondelag.

NRK Brennpunkt viser i kveld filmen «Pels» som skal avdekke grove ulovligheter i pelsdyrbransjen. Filmen er laget av Frank Nervik som i nesten to år tok seg arbeid på flere pelsdyrfarmer. Han benyttet skjult kamera for å dokumentere virksomheten.

I filmen skal det blant annet dokumenteres mink som er skadet og mishandlet mens eieren av pelsdyrfarmen sier at Nervik skal «drite i det». Filmen skal også dokumentere brudd på tilsynsbestemmelser i pelsdyrnæringen og mangelfull behandling av skadde dyr.

LES MER På PLUSS: Ekteparet Friheim ble smugfilmet av dyreaktivist

Rent partsinnlegg

Rosmo har ikke sett filmen, men han synes det er trist at NRK viser det han kaller et rent partsinnlegg i debatten om pelsdyrnæringen.

- Dette er ingen faktabasert dokumentarfilm, men et innlegg i debatten laget av en aktivist. Opptakene er gjort med skjult kamera og personen bak filmen har opptrådt med falsk identitet. Det påstås også fra bransjen at uttalelser er tatt ut av sin sammenheng, og at det brukes bilder fra andre situasjoner enn de scenene i filmen beskriver, sier Rosmo.

Har ryddet opp

Bondelagslederen mener pelsdyrnæringen, på samme måte som andre bransjer, må tåle en debatt om hvordan næringen praktiseres. Rosmo legger ikke skjul på at pelsdyrnæringen har hatt betydelige utfordringer på dyrevelferd de senere årene, men mener det er gjort et godt arbeid med å rydde opp.

- Sør-Trøndelag er det fylket i landet der det er flest revefarmer. I de siste årene har det vært gjort mye for å bedre forholdene. Flere har avviklet, det er investert i en rekke nye anlegg og kontrollene fra Mattilsynet er blitt bedre. Tallene fra kontrollene viser at bransjen selv har klart å rydde opp, sier Rosmo.

Over helga legger et regjeringsoppnevnt utvalg frem sine undersøkelser om pelsdyrnæringen. I oktober 2013 satte regjeringen ned et utvalg som skal gjennomgå pelsdyrnæringen. Utvalget har utredet både en styrt avvikling av all pelsdyrnæring i Norge og hvordan næringen kan utvikle seg i fremtiden.

–Det vil være en rapport som er basert på fakta, ikke aktivisme og skjulte TV-opptak. Når disse fakta kommer på bordet skal vi alle delta i en saklig debatt om forholdene i næringen og hvilken fremtid pelsdyr skal ha i Norge, sier Lars Morten Rosmo i Sør-Trøndelag Bondelag.

Kritiske til filmen

Filmen og metodene som er brukt for å dokumentere forholdene kritiseres kraftig fra Norsk pelsdyralslag. De mener filmen er et ensidig innlegg fra en gruppe dyrevernsaktivister, og reagerer kraftig på at NRK sender filmen i kveld.

- Denne filmen er ikke på noen måte representativ for forholdene på norske pelsdyrgårder. Den er laget av en gruppe aktivister som vil dette husdyrholdet til livs, sier Guri Wormdahl i Norges Pelsdyralslag.

Oppdretterne svarer med å rykke inn helsides annonser i Adresseavisen tirsdag og i en rekke andre av landets aviser.

Ifølge Aftenposten opplever bransjen at flere oppdrettere er skremte. De har i et brev til NRK krevd at filmen ikke vises. I annonsene sier pelsdyroppdretterne at NRK bryter presseetikken ved å sende filmen, og kaller det uhørt at dette skjer.

«Noen har knapt sovet, flere har vært sykmeldte og barn tør ikke gå på skolen», er noe av det som står i brevet. Frykten er at filmen skal hisse opp dyrevernsaktivister til aksjoner, skriver Aftenposten.

Vanskelig for NRK

NRK Brennpunkt har vurdert «Pels» i flere uker og den skal ha blitt klippet om flere ganger før visningen i kveld.

- Dette har vært en vanskelig vurdering, ikke minst fordi både regissør og hovedpersonen i filmen er aktive dyrevernere, medgir programdirektør Lars Kristiansen i NRK til Aftenposten.

- Vi har brukt høsten til å ettergå manuset og få dokumentert det som sies. Nå er vi trygge på at alt som vises er hentet ut fra reelle sammenhenger og at hendelsene er presentert som de er i virkeligheten, sier Kristiansen.

Han sier filmen går inn i kategorien subjektiv kommentarfilm.

Dyrt å avvikle

Ifølge Bondebladet driver 125 gårder i Norge med minkoppdrett og 178 gårder med rev. Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF) har i en rapport beregnet at en avvikling av pelsdyrnæringen vil koste 7,45 milliarder kroner fordi de som driver i næringen har krav på omstillingskapital, ifølge Bondebladet.