Mandag ble det kjent at Lerøy Midt ønsker å bygge landets største oppdrettsanlegg ved Magerøya i Hemne. Går søknaden gjennom, vil lokaliteten Hausan få en kapasitet på 8580 tonn laks. Det er 40 prosent mer enn maksimumsgrensa for denne typen anlegg i dag.

Norges Miljøvernforbund er sterkt kritisk.

–Hvordan tror du det vil se ut på sjøbunnen under anlegget, spør Arne Roger Hansen, regionleder i Midt-Norge.

Til tross for at lakselusa er ute av kontroll langs deler av kysten, foreslo regjeringen nylig å øke produksjonskapasiteten i den norske oppdrettsbransjen med 5 prosent. Hansen tror Lerøy har søkt om en utvidelse i Hemne for å kunne øke produksjonen dersom Stortinget sier ja.

–All vekst er uheldig. Det er altfor mye fisk i merdene fra før. Vi hadde nettopp en rømming av 40-50000 ørret i Hordaland. Det er horribelt å utvide. Alt skulle vært i lukkede anlegg, sier Hansen.

Lerøy Midt oppgir selv at utvidelsessøknaden er et ledd i strategien om å konsentrere produksjonen i noen få, store anlegg.

«Vi ønsker å produsere vårt årskvantum på færre, men gode lokaliteter, og slik redusere vårt fotavtrykk med hensyn til bruk av sjøareal. Søknaden innebærer ingen økning av vår produksjon», skrev administrerende direktør Sven Amund Fjeldvær mandag i en tekstmelding til Adressa.no.

Det er en argumentasjon miljøorganisasjonen WWF Norge kjøper.

–Forutsatt at lokaliteten har de beste forutsetningene med gode strømforhold og vannkvalitet, er det bedre med noen få store anlegg enn mange små, sier fiskerirådgiver Lars Andresen.

–Færre produksjonssteder gir også mindre behov for transport og andre støttefunksjoner som belaster miljøet, legger han til.