I dag skal det såkalte standardiseringsutvalget i NRK legge frem sin rapport.

I rapporten er det forslått flere alternativer til hvordan distriktskontorene skal organiseres, bemannes og hvordan NRK skal spare penger. Klubblederne i NRKs journalistlag (NRKJ) frykter at de vil miste ansatte.

-  Vi er bekymret for arbeidsplassen vår. For vi trenger alle her, for å dekke Nord-Trøndelag med god journalistikk. Vi frykter at innsparingene ledelsen i NRK vil innføre medfører kutt i stillinger, sier klubbleder i NRKJ Nord-Trøndelag, Silje Kolaas til adressa.no.

300 færre ansatte

Rapporten vil bli lagt frem samtidig i alle NRKs distriktskontorer mandag formiddag. Ifølge NRKs distriktssjef vil det være umulig å unngå nedbemanning.

- NRK skal ha 300 færre ansatte ved utgangen av 2015 enn vi hadde ved inngangen av 2014. NRK skal spare rundt 250 millioner kroner, og det er umulig å unngå kutt i bemanningen. Distriktskontorene er bemanningsmessig NRKs største divisjon, med til sammen rundt 1000 medarbeidere. Det er naturlig at vi også må ta vår del av kuttene, sier Grethe Gynnild-Johnsen, distriktsdirektør i NRK.

Hun vil ikke gå inn på innholdet i rapporten og hvor mye som skal kuttes på Tyholt og i Steinkjer. Målet med rapporten er imidlertid å få en mer standardisert modell for antall ansatte og antall oppdrag hvert enkelt distriktskontor har.

- Utgangspunktet er at vi skal ha lik bemanning for en lik oppdragsmengde på alle kontorene. Det er et faktum at det har vært forskjellig bemanning for samme oppdragsmengde ved de ulike kontorene, sier Gynnild-Johnsen.

- Skaper engstelse

I likhet med de ansatte i Steinkjer, er også de ansatte ved NRK Tyholt i Trondheim spente på rapporten.

- Vi vet ikke det konkrete innholdet i rapporten og vi ser på den med uro og engstelse for de som blir berørte. Vi har visst om at standardiseringsutvalget har jobbet med dette siden i høst, men fikk før jul vite at prosjektet er gjort om til et innsparingsprosjekt, sier klubbleder i NRKJ ved Tyholt, Unni Eikeseth.

Klubblederen er imidlertid klar på at resultatet ikke må bli at antallet oppgaver opprettholdes samtidig som det blir færre ansatte.

- Vi er opptatte av at hvis det skal kuttes i antall ansatte, må det kuttes i oppgaver også. Men foreløpig sier ledelsen at publikum ikke skal merke noen ting, sier Eikeseth.

Kutter ikke kontorer

Distriktssjefen sier at hun har forståese for de ansattes innspill.

- Jeg forstår veldig godt at de ønsker å få færre oppgaver, hvis de blir færre mennesker. Men utgangspunktet er som sagt at vi skal ha lik bemanning for likt oppdrag i NRK, sier Gynnild-Johnsen.

- Er det snakk om å fysisk legge ned kontorer?

- Ingen av forslagene som ligger i rapporten konkluderer med nedlegging av kontorer, sier Gynnild-Johnsen.

- Vi fikk før jul vite at prosjektet er gjort om til et innsparingsprosjekt, sier klubbleder i NRKJ ved Tyholt, Unni Eikeseth.
- Vi frykter at innsparingene ledelsen i NRK vil innføre medfører kutt i stillinger, sier klubbleder i NRKJ Nord-Trøndelag, Silje Kolaas.