Men du skal ikke lene deg for mye på bestemor, sier pensjonsekspertene.

Én av tre unge under 30 år oppgir at de stoler mest på familien når det kommer til pensjonsspørsmål. Det viser en undersøkelse Norstat har gjennomført for Storebrand.

Det gir seg med tiden – undersøkelsen viser at jo eldre vi blir, jo mindre lener vi oss på familien når det kommer til hvordan vi vil leve våre gamle dager. Men det er ikke bare smart å legge opp pensjonsplanleggingen etter de gamles råd, advarer ekspertene.

– Det er ikke overraskende at særlig de yngste lener seg på familien i økonomiske spørsmål. Det er likevel verdt å være klar over én ting når bestemor sier «slapp av, ikke tenk på det, det går av seg selv», og det er at det er et merkbart skille mellom dagens og morgendagens pensjonister, sier Anthon Andreassen, pensjonsøkonom i Storebrand.

- Er du født i 1953 eller tidligere, er pensjon relativt statiske greier, siden du følger de gamle opptjeningsreglene i folketrygden. Men er du født senere, er det i langt større grad opp til deg selv hvor stor pensjonen din vil bli, sier han.

Store forskjeller mellom generasjonene

Hos pensjonsleverandøren KLP viser en befolkningsundersøkelse fra 2014 at fire av ti sparer til pensjon på egen hånd – i tillegg til folketrygdordning og arbeidsgivers sparing. Av dem under 30 er det 27 prosent.

- Pensjon har i større grad blitt et individuelt ansvar, og det er i ferd med å gå opp for folk, sier Andreassen.

En av de største forskjellene på foreldregenerasjonens pensjonsordning og dagens pensjonsordning er nemlig at for dagens unge teller hvert eneste år med arbeid inn på opptjeningen i folketrygden. Tidligere ble denne delen av pensjonen beregnet ut fra de 20 mest lønnsomme årene i arbeidslivet.

Pensjonsreformen, som trådte i kraft i 2011, gjorde dessuten at andelen av pensjonen som kommer fra folketrygden er vesentlig lavere enn før. Det betyr også at hver enkelt må spare mer på egen hånd.

– Hvis du skal ha bare én huskeregel for pensjon, så anbefaler vi denne: Det lønner seg å stå i arbeid, sier Andreassen.

Menn tror mest på seg selv

Ikke alle er like opptatt av å bruke familien som rådgivere i pensjonsspørsmål. I undersøkelsen kommer det nemlig også frem at dobbelt så mange menn som kvinner har mest tro på seg selv når det kommer til pensjonssparing. I alle aldersgrupper oppgir 14 prosent av de mannlige respondentene at de lytter mest til seg selv, mot 6 prosent av kvinnene.

– Det er ikke et helt ukjent fenomen at menn har større tro på egne ferdigheter enn kvinner. Vi har ikke statistisk grunnlag for dette, men mistenker en viss sammenheng mellom selvtilliten innen fagfeltene pensjon, lukeparkering og grilling, sier Andreassen.